Adatvédelmi felhívás

2018. szeptember 22-én arról kaptunk értesítést, miszerint 2016. előtt gyűjtött, külső szerveren tárolt titkosított adatállományunk egy részét illetéktelenek feltörtek. Adatait társaságunk nagy körültekintéssel és a törvényi előírásoknak megfelelően kezeli, így az esetet követően azonnal intézkedtünk az érintett adatok biztonsága érdekében: titkosítva eltároltuk, a külső szerverről töröltettük.

Párhuzamosan a hivatalos szervek bevonásával a kivizsgálást megkezdtük, valamint ismeretlen tettes ellen a feljelentést megtettük. Információink szerint a tárolt adatokat olvashatták, de egyelőre nem ismert, hogy kik és miért akarták elérni az adatokat. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy fokozott körültekintéssel járjon el minden olyan esetben, amikor adatai kapcsán gyanús körülményeket észlel!

Ha azt tapasztalja, hogy Ön által nem ismert szervezet keresi fel elérhetőségein vagy a megszokottól eltérő stílusban, módon kommunikál egy Ön által ismert cég, az már gyanúra adhat okot.

Mi kelthet gyanút adatai illetéktelen felhasználásakor?

Napjainkban gyakori próbálkozásnak számít, hogy egy nagy szolgáltató, közüzemi vagy távközlési cég, esetleg bank nevében értesítést kapunk, miszerint sürgős adategyeztetésre van szükség telefonon vagy egy megadott linken keresztül. Fontos azonban tudnunk, hogy a szolgáltatók soha nem kérnek tőlünk jelszavakat és azonosítókat ily módon. Gyanúra adhat okot, ha fenyegetést fogalmaznak meg a levélben, például, ha nem történik meg az adategyeztetés, zárolják a fiókunkat. Ez esetben vegyük fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatával a kapcsolatot, és kérdezzünk utána a kapott levélnek. Ne felejtsük el, hogy a szolgáltatóval kétoldalú és nem egyoldalú szerződést kötöttünk, tehát nem állhat diktáló vagy zsaroló pozícióban.

Sajnos az online térben egyre több trükközéssel találkozhatunk. Például weboldalakra történő regisztráció vagy program/applikáció letöltése során – akár figyelmetlenségből – olyan oldalakra, hírlevelekre is regisztrálhatunk melyekre egyébként nem akartunk. Ezt könnyen ki tudjuk védeni, ha a letöltés folyamán mindig átolvassuk, mi az, amit tényleg kötelező bejelölnünk, és mi az, ami opcionális, és a hírlevelekre, illetve csatolt programok letöltésére vonatkozik.

Ha a fenti esettel kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük, keresse dr. Nagy László adatvédelmi tisztviselőt az adatvedelem@aegon.hu e-mail címen keresztül.

Aegon Baba-Mama Program