5 dolog, amire minden babának szüksége van a fejlődéshez

2018. december 13.

Minden szülő jól tudja, hogy a kisbabáknak főként szeretetre, figyelemre és törődésre van szüksége. Emellett azonban fontos, hogy segítsünk neki a tanulásban és önmaga megismerésében.

Röviden pontokba szedjük a legérdekesebb fejlesztő játékokat és azokat a hétköznapi dolgokat is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy hozzájárul gyermekünk felnőtté válásához.

1. Babatornáztató

Ez az egyszerű állvány segít abban, hogy fejlődjön a gyerekek mozgása, hiszen a fejük felett rögzített színes kockák és csörgők minduntalan arra késztetik a babákat, hogy feljebb és feljebb nyújtózzanak, vagy éppen egy másik szögből nézzék meg a színes játékokat.


2. Építőkocka

A kiválasztásnál minden esetben figyelni kell az ajánlott életkorra, hiszen tudod, hogy a gyerekek ebben a korban mindent a szájukba vesznek, így félő, hogy a kisebb darabokat könnyen lenyelik. Éppen ezért a legbiztonságosabb a puha anyagból készült építőkocka, melyeknek nincsen éle, így nem okozhatnak velük sem maguknak, sem más gyerekeknek sérülést.

3. Mondókák, énekek

Az éneklés pozitív hatásait biztosan magadon is tapasztaltad már, a gyerekekre ugyanilyen jó hatással vannak a ritmusokkal, rímekkel teli mondókák, hiszen erősítik az anya-gyerek kapcsolatát, a ritmusok megnyugtatják és tanítják a picit. A mondóka a kicsi összes érzékszervére hat: miközben hallja a hangodat, megfigyelheti, hogyan mozog a szád beszéd közben, vagy próbálhat tapsolni a ritmusra.

4. Vízi játékok

Ha a gyermeked örömmel veti bele magát a vízzel teli kádba, akkor érdemes minél több vízi játékot beszerezni, hiszen a pancsolás közben a baba tudatosan ismerkedik a vízzel, annak fizikai tulajdonságaival. A színes, sípoló fürdőjátékok segítségével pedig még a víztől viszolygó gyerekek is rákaphatnak a pancsolás élményére.

5. Mi is lehetne jobb szórakozás, mint…

… a szabadban töltött idő! Tegyetek nagy sétákat a szabadban, vagy menjetek el az állatkertbe – ezzel kapcsolatos cikkünket IDE kattintva olvashatod el – és fedezzétek fel a világ szépségeit! Ha teheted, vedd ki a gyermekedet a babakocsiból, és mutogasd meg neki, mi vesz körbe titeket. A megnyugtató hang és az új színek látványa kinyitja a pici szemét a világra, és sokkal fogékonyabbá válik a természetre.