6 érdekesség a babákról, amiket talán te sem tudtál!

2018. november 9.

Hol és hogyan szeret aludni a kisbaba? Tudtad, hogy a picik még könnyek nélkül sírnak, és a légzésük olykor megáll? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a babák világából!

1. Mit éreznek a magzatok?

A magzat nem csak hall, de lát és érez is az anyaméhben Egy meg nem született baba érzi, hogy anyja mit eszik, és így kialakulhat egy preferencia egyes ételek iránt. És bár a látásuk lassan fejlődik, a fények változására reagálnak.

2. A babák légzése olykor megáll

Az újszülöttek az alvás során, akár 5-10 másodpercig is képesek levegővétel nélkül mocorogni, de pánikra semmi ok! Ha ennél több ideig nem vesz levegőt, persze vészhelyzet van!

3. A babák először könnyek nélkül sírnak

A kicsik sírással jelzik, ha szeretnének valamit, viszont a könnyek nem látszanak addig, míg el nem érik az egy hónapos kort. A késő délután és kora este a leginkább problémás időszak.

4. Mitől különlegesek a koraszülöttek?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a koraszülött babáknál nagyobb a valószínűsége a balkezesség kialakulásának. Egy tanulmány szerint a légszennyezettség és a koraszülött gyermekek számának növekedése összefügg.

5. Bal arcukon szeretnek aludni

Az újszülöttek 15 százaléka háton fekve balra fordítja a fejét. Ez valószínűleg egy olyan génhez kötődik, mint a gödröcskék képződése. Ez a kis „torzulás” pár hónapig tart, amely megmagyarázhatja azt is, miért jobb vagy bal kezes a gyermek.

5+1. Az újszülötteknek több csontjuk van

Az újszülött babák közel 300 csonttal rendelkeznek – viszonyításként a felnőtt embernek 206 csontja van. Ezek az extra csontok a növekedés során összeforrnak. A térdkalácsuk pedig csak 6-7 hónapos korukra fejlődik ki, nagyjából akkor, amikor elkezdenek mászni.