Milyen játék kell a legkisebbeknek?

2018. augusztus 10.

A legtöbb kisbabát már születésekor elárasztja a rokonság cuki plüssökkel és mindenféle fejlesztő játékkal. De mi is az, amire a picinek igazán szüksége van az elején?

Mit érzékel a baba?

Az apróságok a születésük után még nem túl sok mindent érzékelnek a világból. Testükben feszesek az izmok, összevissza kalimpálnak, amivel még saját magukat is képesek felébreszteni. Az idegrendszerük és a látásuk fejletlen, emiatt csak az arcukhoz egészen közel levő dolgokat látják, de nem tudnak két szemmel egyszerre nézni és fókuszálni sem. Az újszülöttek számára ezért a kontrasztos látványok, például a fekete-fehér dolgok vagy a fény-árnyék játék nagy örömet tudnak szerezni. Például sokáig el lehet szórakoztatni azzal egy kisbabát, hogy ki- behúzzuk a sötétítőfüggönyt.

A pár hetes - 1 hónapos csecsemőknek az elsődleges érzékelése a hallás és az érintés, így a nekik szóló játékoknak ezt kell kihasználni. Egy puha rongybaba és egy-két csilingelő-mozgó, a kiságy fölé függesztett játék bőven elég számukra, hiszen a napok nagy részét amúgy is alvással töltik. Látásuk a rikító színű, aránylag nagyméretű dolgokat érzékeli csak, így az ágykeretre aggatott kis zászlócskák ideig-óráig leköthetik őket. Jó szolgálatot tesznek az ágyra akasztható rongyszőnyegek is, aminek minden egyes kockája más színű és anyagú. Selymes vagy zizegős – ahogy hozzáér a baba, mást és mást érzékel.

Két hónapos korára a baba már a szemével követi a mozgó tárgyakat, és egyre jobban érdeklik a zajt keltő és/vagy nagyon színes tárgyak. Mozgáskoordinációja már megengedi, hogy a tárgy felé nyúljon, vagy odacsapjon/ráüssön, de megfogni még nem nagyon tudja őket. Az első játék, amely lefoglalja, a saját keze lesz. Nézegeti, a szájába tömi, rágcsálja, az ujjait szopogatja. Ilyenkor jó játék a műanyag felfedező tábla, amin az egyes vidám elemek pörögnek, zörögnek, sípolnak, ahogy a baba hozzájuk ér. Órákig bírják csapkodni ezeket a játékokat, ezért masszívan rögzítsük az ágyra, járókára. Praktikus a baba fölé tehető állvány is, amin különféle elemek, csörgő-zörgők lógnak.

A harmadik hónapban a baba már felismeri a gyakran hallott emberi hangokat és mosollyal jutalmazza a látogatókat. Fejét lassan tartani tudja, sőt egyedül felemeli, kezével szorosan megragadja a felé nyújtott tárgyakat, amit megszerzett, azt rázogatja is. Hosszan, figyelmesen nézi a körülötte elhelyezett dolgokat. Ettől a kortól jó játék a csörgő, és minden, ami hangot ad. Lefoglalják az aprólékosan megszemlélhető, élénk színű tárgyak. Mivel mindent a szájába vesz, nagyon oda kell figyelni, hogy semmi olyat ne hagyjunk a környezetében, ami fulladásveszélyt okozhat.

A baba negyedik hónapja fordulópontot jelent a fejlődésben, hiszen hallása tökéletessé válik és kifejlődik a térlátása is. A fejét stabilan tartja, kis segítséggel már akár ül is, bár ezt még nem szabad erőltetni, mert túlterhelheti a gerincet. Az eddig használt játékokat most elkezdi rendeltetésszerűen használni. Magabiztosan nyúl és fog, a csörgőt rázza, a rágókát rágja. A címkefüzetek, textilkönyvek és egyéb tapogatós, tükrös, matatós textiljátékok is ekkor nyerik el méltó helyüket a játékok sorában.

A címkefüzet egy viszonylag új játék, kisbabával otthon levő anyukák találták ki. Két textil-négyzetből egy habszivacslap segítségével kis párnát varrnak, amelynek minden élébe belevarrnak többféle szalagot, címkét, összehajtott tépőzár-darabot. A lényeg az, hogy a gyerek minél többféle struktúrát tudjon megtapogatni, szájba venni, morzsolgatni. A textilkönyv is akkor igazán érdekes ebben a korban, ha vannak zörgő, csörgő, lelógó, tükröződő, fényes és mindenféle érdekes alkatrészei. Kiváló szolgálatot tehetnek a különféle babzsák-játékok, de akár egy műanyag palackba töltött pár szem kavics csörgése is nagyszerűen elszórakoztatja a kicsit.

A textilkönyv nagyméretű alternatívája a játszószőnyeg. Ennek a felületébe belevarrnak csörgőt, összenyomásra sípoló, morzsolásra zörgő vagy kis golyóktól csörgő alkatrészeket. Ahogy a baba fekszik rajta, vagy átfordul hasról-hátra és fordítva, mindig azzal tud játszani, ami a keze ügyébe kerül.

Ahelyett, hogy sok játékot veszünk, inkább minden korszakra vásároljunk egy vagy kettő, de minőségi, tartós játékot, amit később akár a kistestvér is megörökölhet.