Mikortól rendezzünk szülinapi zsúrt a gyereknek?

2016. február 19.

Már az egy éves baba is érti, hogy valami nagy dolog történik a születésnapján, élvezi a körülötte lévő felhajtást. A legtöbb gyerek ilyenkor találkozik először az édesség fogalmával, amikor megkapja a szülinapi tortát. A kicsi gyerekek ugyanakkor még hamar elfáradnak, így nagy bulit még nem érdemes szervezni az első években, csak ha már igénye van a barátokra is.

Leginkább a gyerek habitusától függ, mikor érdemes először igazi szülinapi zsúrt rendezni. Természetesen a születésnap minden évben egy kiemelt, megünneplendő esemény, de az első években bőven elég, ha csak a család, szűk rokonság van jelen a köszöntésen, főleg, ha van kistestvér, unokatestvér is, akivel lehet játszani. A legtöbb gyereknél óvodás korban, a 4. születésnapnál kerül először szóba a zsúr lehetősége, hiszen ez az első olyan közösség, amikor már nemcsak egymás mellett (mint a bölcsödében), de egymással is játszanak a gyerekek. Itt alakulnak ki az első baráti körök is.

Hogyan vágjunk bele?

Kezdetben elegendő, ha csak a legszűkebb baráti kört hívjuk meg, ez körülbelül 2-4 gyerek szokott lenni. Rendezhetünk otthon egy vidám délutánt játékkal, tortával. Ebben az esetben mindenképpen készüljünk elegendő programmal, irányított játékkal, mert ebben a korban még nem feltétlenül tudják magukat lekötni egy-két órán keresztül a gyerekek, hamar el is fáradnak.

Sok szülő inkább animátort vesz igénybe, hogy ne kelljen sokat szervezni. Ekkor jöhet szóba egy külső helyszín, például egy játszóház . Ezek azért is kedveltek az óvodás gyerekek körében, mert a másfél órás időkeret pont elegendő nekik, és inkább a játék van előtérben, mint az evés. A hátránya, hogy a legtöbb helyen legalább 8 emberre ki kell fizetni az ételt, játékot, így inkább akkor jöhet szóba ez a lehetőség, ha már van ekkora baráti társaság, például nagycsoportos korban.

Az első összejöveteleknél mindig kérdés, ott maradnak-e a szülők is, illetve vihető-e a testvér. Így ezeket a szempontokat mindig mérlegeljük a szervezés előtt. 4-5 éves korban a gyerekek szeretik, ha az anyukájuk is mellettük van, bármikor támadhat olyan apró nézeteltérés, vagy kis sebesülés, ami miatt jó, ha kéznél van a szülő. Ha első alkalommal rendezünk zsúrt, jobb, ha a szülőket is meghívjuk, később, amikor már jól ismerjük a gyerekeket és ők is minket, akkor lehet szülő nélküli bulit is szervezni.

Ha a szülő is jelen van, akkor viszont óhatatlan, hogy a kisebb testvérek is jelen lesznek, hiszen gyakran előfordul, hogy nincs, aki vigyázzon rájuk. Van, amikor egy meghívott szülő gondolja természetesnek, hogy a meghívás az összes testvérre vonatkozik. A kellemetlen szituációk elkerülése érdekében mindenképp tisztázzuk előre, hány szülő és hány testvér várható, és tudunk-e annyi embert fogadni. Ha helyhiányra hivatkozva megkérjük a családokat, hogy a kistestvérek felügyeletét másképp oldják meg, akkor pedig nem illik megsértődni a kérésen.