A tejfog is lehet szuvas

2016. november 11.

A tejfogak sajnos fogékonyabbak a szuvasodásra, mint a későbbi maradó fogak, hiszen a tejfogak zománca vékonyabb, így kevésbé tudnak ellenállni a baktériumok támadásának. Hogyan lehet megelőzni gyerekkorban a fogszuvasodást? Mi a teendő, ha baj van? Mindenre fény derül.

Sajnos kevesen tudják, hogy a szuvas tejfogat a lehető legkorábban szükséges ellátni, hiszen minél tovább késlekednek a szülők, annál nehezebben orvosolható a baj. Még rosszabb, hogy a szülők általában csak legyintenek a szuvas tejfogakra, mondván, hogy úgyis kiesnek. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy a tejfogak és a maradó fogak között szoros a kapcsolat, ha a szuvas tejfogat nem kezelik, úgy az hatással lehet a maradó fogak egészségére is! Hiszen, ha a maradó fog egy szuvas tejfog mellett bújik ki, a szuvasodás átterjedhet a maradó fog zománcára is. Azt is jó tudni, hogy a szuvasodás sajnos nem múlik el magától, nem marad abba, sőt ha nem kezelik, akár fájdalmas fogbélgyulladáshoz vagy csonthártyagyulladáshoz vezethet a gyereknél.

Honnan lehet tudni, hogy szuvas?

Könnyű felismerni a szuvas fogat a fognyakon, az íny közelében, vagy hátsó rágófogak esetében a barázdákon meghúzódó barna foltról. A szuvasodással nem az a baj, hogy mérsékelten akár fájhat is, vagy esztétikailag csúnya, hanem, hogy a fog belsejében tovább terjed.

Így zajlik a kezelés

A kezdődő fogszuvasodásnál néha elég egy alapos tisztítás, vagy csiszolás, mely utóbbi esetében a fogorvos eltávolítja a szuvas részt a fogról, így az nem terjed tovább. Az előrehaladottabb szuvasodás esetében a csiszolást követően már be kell tömni a tejfogat. Abban az esetben, ha a fog gyulladt, a gyerek lázas, és fájdalmai vannak, akkor a baktériumoknak sikerült mélyebbre hatolniuk a fogbélbe, így az antibiotikumok adása mellett gyökérkezelést szoktak alkalmazni.

Mindent a megelőzésért

A fogszuvasodást a legegyszerűbben és a leghatékonyabban a rendszeres és alapos fogápolással és tisztítással lehet megelőzni. A szuvasodást baktériumok okozzák, melyek a cukrok bontása során melléktermékként savat termelnek, mely szétmarja a tejfog vékony zománcrétegét. Rendszeres és helyes fogmosással mindez megelőzhető. Fontos, hogy fogmosás után nem szabad nem csak enni, de inni sem vízen kívül egyebet a gyereknek, hiszen a tejben is vannak cukrok, az üdítőkről nem is beszélve. Jobb, ha a gyerekfogkrémeket is felülvizsgáljuk, ugyanis sok paszta még mindig tartalmaz cukrokat. Részesítsük előnyben az édesítőszereket nem tartalmazó, vagy xilit tartalmú fogkrémeket, mely utóbbi természetes édesítő hozzájárul a fogzománc újraépüléséhez. A hátsó rágófogak esetében pedig jó megoldás lehet a barázdazárás, így a mély barázdákban, melyek a rágófogak felületén megtalálhatóak, nem tudnak megülni a baktériumok, vagy a lepedék.

Napi rutin

Fontos, hogy a gyereknek megtanítsuk, hogy a fogmosás a napi rutin részévé váljon, és legalább naponta kétszer mossanak alaposan, lassú mozdulatokkal fogat. Ennek alapja, hogy a fogkefét helyezzük kb. 45 fokos szögben az ínyre és a fogra egyszerre, majd kifelé, felfelé történő sepregető mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat egyenként. A vízszintesen való csiszolást, dörzsölést pedig felejtsük el. Fontos a nyelv tisztántartása is, hiszen rengeteg lepedéktől és baktériumtól szabadulhatunk meg, ha a fogmosás végén pár határozott mozdulattal a nyelvet is átsikáljuk!

Végül, de nem utolsó sorban, ha a gyereknek nincsenek panaszai, akkor is érdemes meglátogatni a fogorvost, hogy ne akkor kelljen először találkoznia vele, amikor már fáj a foga. Fontos, hogy olyan fogorvost válasszunk, akinek van tapasztalata a gyerekekkel kapcsolatban, hiszen a tejfogak ellátása nem ugyanúgy, és nem ugyanolyan anyagokkal történik, mint a maradandó fogak esetében.