Állatkerti séta – ismerkedés az állatokkal

2018. november 9.

A kisgyerekek szinte kivétel nélkül imádják az állatokat, ezért mindig jó szórakozás állatkertbe menni velük. Mikor érdemes először ezt a programot választani és hogyan lehet még felejthetetlenebb a nap?

Mire készülj?

A csecsemők hamar elalszanak a jó levegőn, így az állatkerti sétával érdemes addig várni, míg 1-2 órát ébren, nézelődéssel tud tölteni a kicsi. Ez körülbelül másfél éves kor körül jön el. Változó az is, milyen állatok vonzzák; van, akit lenyűgöz egy krokodil látványa, míg más gyerekeket a ház körüli jószágok érdekelnek vagy a nagytestű vadállatok.

Egy biztos: első séta alkalmával úgy tervezzük meg az útvonalat, hogy először a nagytestű vadállatokat látogassuk meg, majd a háziállatokat. Az elefánt, zsiráf, zebra, orrszarvú, víziló felkelti a gyerekek érdeklődését, mert jól láthatók, lassan mozognak. A kicsikkel még ne menjünk be a látványetetésekre, mert megijedhetnek, ha föléjük tornyosul az elefánt, és kidugja a rácson az ormányát, vagy behajol a zsiráf a babakocsiba. A gyermekkorban szerzett rossz tapasztalatok később is hatással lehetnek a kicsikre.

A másik, ami nagyon leköti a gyerekeket, az a háztáji állatok látványa. A ló, kecske, tehén, tyúk, bárány mind-mind nagyon kedves és ismerős állat a számukra. Itt is érvényes ugyanakkor az a szabály, hogy még ne menjünk be az állatsimogatóba, különösen kecskék közé ne vigyünk kisgyermeket. Ezek az állatok ugyanis beindulnak az élelem látványától, zacskóstul kitépik a zoo-csemegét a kezünkből, vagy felágaskodnak.

Ha gyermekünk nagyon szeretne megsimogatni egy állatot, akkor a kerítésen át etessük meg a nyugodtabb habitusú állatokat, mint például az őzikéket, lámákat, akiket közben finoman meg is lehet simogatni.

Az első látogatás alkalmával szinte biztos, hogy nem fog beleférni az összes ott lakó állat megtekintése. Ha gyermekünk elfáradt, inkább vigyük haza, és egy másik alkalommal folytassuk a nézelődést. Nyugodtan kihagyhatjuk az apró termetű állatok, valamint a folyamatosan nyugalomban lévő állatok megtekintését, ilyenek többek között a különböző kígyók, rovarok, de még a sokat alvó oroszlán is. A kicsik leginkább azt élvezik, ha az állat mozog és jól látható, nem kell keresgélni és nem csak a hátát mutatja.

A kicsi habitusától függ, mennyire ajánlható neki az állatházakban szabadon tartott madarak, majmok látogatása. Van, akit nagyon lekötnek a rikácsoló, ugráló, repülő élőlények, míg mások megijednek tőlük.

+1 TIPP!

A kíváncsi gyerekek figyelmét és érdeklődését még inkább le lehet kötni, ha egy feladattal bízzuk meg őket. Kérjük meg, hogy a séta után rajzolják le, milyen állatokat láttak, vagy vegyünk egy állatos színezőkönyvet, amiben kiszínezheti a látott állatokat.