Alvás idegen helyen

2018. augusztus 10.

A gyerekek számára meghatározó minden élmény, amikor a szülein kívül más emberek hatása éri. Amikor egy barátjánál alszik, az nem csupán egy izgi program, de betekintés más értékrenddel, szokásokkal rendelkező család életébe. Mit tanulhat ebből egy kisgyerek?

Minden család életében előfordul, hogy valamiért a gyermek máshol alszik. Ez lehet a kistestvér születése, vagy, mert a szülők egy nyugodt hétvégére vágynak. Van, ahol a nagyszülők is rendszeren igénylik a kis unokát. Halaszthatatlan dolog miatt más rokonokat, közeli barátokat is megkérhetünk, hogy vigyázzanak a kicsire. Az első élmény mindenképpen meghatározó, és befolyásolja a későbbi, baráti ott alvásokat is.

Milyen kortól jöhet szóba a barátoknál alvás?

Erre a kérdésre teljesen eltérő válaszokat lehet adni a gyermek temperamentumától függően. Van, aki már óvodás korban is szívesen „kimarad”, mást pedig majd csak 10 éves kor körül kezd érdekelni egy ilyen program. Az időpontot meghatározza az is, mennyire rugalmasak a szülők, milyen gyakran alszik a nagyszülőknél, rokonoknál a gyerek. Ha ez gyakori, úgy a barátoknál alvás is egy természetes esemény lesz, nem annyira mérföldkő a számára.

Hogyan készüljünk?

Minél kisebb a gyerek, annál alaposabban készítsük elő a programot. Először is készüljünk fel arra, hogy az este hétkor még lelkes kicsi két óra múlva hiányolni kezdi az anyukáját, a saját ágyát, szobáját és haza kell vinni. Ebben az esetben jobb, ha megyünk érte, hiszen ha trauma éri, nem jó emlékként éli meg az estét, az meghatározza a későbbieket is. Ha a szülőknek esti programjuk van, akkor inkább ne barátoknál aludjon a kicsi, hanem közeli rokonoknál, vagy valaki a család otthonában vigyázzon rá első alkalommal.

Készítsük fel a gyereket, hogy a másik család nem feltétlenül ugyanúgy él, mint a miénk, így ott elképzelhető, hogy más szabályok vannak, amelyeket be kell majd tartania.

Beszéljük meg a kicsivel, hogy mit akar magával vinni (alvópajtás, saját takaró, párna, pizsama, törülköző, fogkefe, könyv stb.) és mikor akarja, hogy érte menjünk, egyből reggeli után vagy még a délelőttöt is ott töltené. Egyeztessük le, hogy igényli-e a lefekvés előtti telefonbeszélgetést.

A befogadó családtól feltétlenül kérdezzük meg, hogy van-e náluk bármi, amitől megijedhet a gyerek: nagy testű kutya vagy hisztis macska, és szükség esetén el tudják-e különíteni az állatot. Érdeklődjünk, mi lesz a program, és meddig hagyják fent maradni a kicsiket. Hasznos, ha elárulunk néhány trükköt, amivel a gyermekünket szélsőséges helyzetekben (makacsság, düh, dac, ijedség, félelem, honvágy) le tudják szerelni, meg tudják nyugtatni. Feltétlenül tájékoztassuk a vendéglátókat arról, ha a gyerek valamilyen okból különleges elbánást igényel (asztmás, epilepsziás) vagy furcsa, meghökkentő szokásai vannak (például alvajáró vagy kiabál álmában).

Ha a gyermeknek bármilyen betegsége van, nem feltétlenül várhatjuk el, hogy más, aki ezzel a helyzettel még nem találkozott, kezelni tudja majd. Ilyen esetben az első tünetek jelentkezésénél menjünk azonnal érte, hiszen a másik család számára is traumatikus, ha náluk lesz rosszul a kicsi.

Miért jó a barátoknál éjszakázás?

Az éjszaka különleges időszak, egy gyermek számára különösen. Saját otthonában olyankor aludni szokott, ha ugyanezt a periódust kis társával tölti, nyilván sutyorogni fognak a sötétben, amíg csak le nem csukódik magától a szemük. Egy ilyen „titkos-tiltott” program összehozza a barátokat, különleges közösséget teremt.

Ha ott alvás van a végén, akkor egy játszással töltött délután szinte végtelennek tűnik. Nem kell félni a lezárástól, és így sokkal oldottabban, odaadóbban játszik az ember. Olyan élményeket élhetnek meg így a kicsik, amit a rendszerint együtt töltött néhány óra alatt nem nagyon.

Bepillantani egy idegen család életébe érdekes és tanulságos. Ha hasonlóan élnek, mint mi, akkor az megerősít, ha eltérően, akkor tükröt állít és gondolkodóba ejt. Az új tapasztalatok pedig beépülnek és építik a kisgyerek személyiségét.