Amikor zárva a bölcsőde

2020. július 2.

Nagy gond a dolgozó szülőnek, hol legyen a gyermek hosszabb, vagy akár rövidebb bölcsiszünet idején. Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknél a nagyszülők már nem dolgoznak, és vállalni tudják az unokákat. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, amit érdemes a nagyszülőknek és a szülőknek megfogadni.

Minél kisebb a bölcsis gyermek, annál nagyobb előkészületet igényel a vakációzás. Ha amúgy is közel laknak a családtagok egymáshoz, a pici születésétől fogva megszokja azok közelségét, különösen, ha kiveszik a részüket a gondozásából, játékból. Nehezebb a helyzet a távol élő szülőkkel, mert ritkábban találkoznak a gyermekünkkel, félő, ha nincs jól előkészítve az utazás, mindennapos szülők utáni sírás lesz a vége. Hogy ezt elkerüljék, töltsenek néhány hétvégét a nagymamánál, aki átvállalhatja a fürdetést, etetését a nagypapa a játékot, a sétát. Készítsék fel a kisgyermeket úgy, hogy elég ideje legyen megszokni az új helyet. Mire megkezdődik a szünet, a kicsi már várni fogja, hogy mehessen a nagyihoz.

Legyen meg minden szükséges holmi a baba számára, mint otthon

A nagyszülőknek is fel kell készülniük a nagy feladatra. Időben gondoskodni kell gyerekágyról, babakádról, mindenről, ami otthon van: saját fürdőlepedő, babafürdető, kenőcsök, de a saját kis pohár, tányér, kanál is fontos. A babák biztonságérzetét növelik a megszokott tárgyak, ezért a sok új mellé érdemes elcsomagolni az imádott plüss állatkákat, kedvenc játékokat, mesekönyveket. A nagyszülőkhöz nem lehet kevés játékkal érkezni! A babakocsi sem maradhat otthon - ha van rá lehetőség, érdemes még egyet beszerezni, hogy a nagyszülőknél is legyen, bármikor mehessen az unoka, és ne kelljen az otthonit hurcolászni. Csomagoljunk elegendő ruhát, minden időjárási helyzetre felkészülve. A házipatikát úgy állítsuk össze, mint amikor nyaralni megyünk. A lázcsillapító a legfontosabb, legyen legalább kétféle, kúp és tabletta vagy szuszpenzió. Ezen kívül allergia ellenes szer, köptető, orrcsepp, hámosító kenőcs, kötszer, ragtapasz, lázmérő, szemcsepp, naptej, csípéseket hűsítő oldat vagy kenőcs, hányáscsillapító, hasmenés elleni gyógyszer kell.

A nagymama ne változtasson a szokásokon!

A nagyszülők alaposan kérdezzék ki a szülőket a kisgyermek szokásairól: alvásigényéről, az ételekről, amit szeret vagy elutasít, napirendjéről, kedvenc játékairól. Az sem árt, ha mi előzetesen listát készítünk ezekről.

A jól bevált napirend is az állandóság érzését adja a kisgyermeknek. Nem tanácsos változtatni ezen, mondván, hogy ők jobban tudják, vagy ők másképp nevelték a gyerekeiket. Éppen ezért az evést sem szabad erőltetni, ha most nem hízik a kicsi, otthon biztosan fog, mert a levegőváltozás után megjön az étvágya.

Minél több játék!

A nagyinál töltött idő a játékról szóljon. Nem kell nagyszabású időtöltést tervezni, lehet ez egy játszótéri program, séta, rajzfilm, rajzolás, babázás, közös szerepjáték. Lehetőleg minél kevesebb időt töltsön a kicsi a képernyő előtt. Ha a kedvenc meséjét akarja látni a gyerek, a nagyszülők nézzék vele együtt. Így könnyebben fel tudja dolgozni a látottakat, és közelebb is kerülnek egymáshoz, hiszen a picinek van kivel megosztani az élményt.

Az esti mese is lehet kicsit más, mint otthon. Ha saját, kitalált, folytatásos mesét hallgathatnak, már alig várják, hogy legközelebb is a nagymamánál lehessenek.

Az unokát jól kell szeretni!

A gyerekszeretet nem az elvek nélküli engedékenységet jelenti. A nagyszülők ne hagyják magukat olyan dologra rábeszélni, amit nem tartanak helyesnek, vagy veszélyesnek ítélnek. Nem kell félni a népszerűtlen döntésektől!

Soha ne hagyják magára gyereket, gondoljanak a felelősségre, a baj pillanatokon belül megtörténik. Soha ne bízzák az unokát egy harmadik személyre, barátnőre, szomszédra. Egyrészt egy kisgyermek számára azok idegenek, másrészt egészen addig felelősséggel tartozik a gyermek testi és lelki épségéért, amíg a szülők meg nem érkeznek.

A szülők bíznak a saját szüleikben, amikor a gyermeküket rájuk bízzák. Nem szabad visszaélni ezzel a bizalommal. Soha ne mondják a gyereknek, hogy a szülei nem jól nevelik. Akármilyen kicsik, megértik, és rosszul esik neki.