Baba- és gyerekülések a biztonságos utazásért

2017. február 10.

A biztonsági gyermekülések funkciója és feladata a gyerekek biztonságos utaztatása a gépkocsiban. Használatát a KRESZ szabályozza, ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk, milyen hatályos jogszabályok vonatkoznak az utaztatásra, az ülések minőségére, rögzítésére, és életkor, magasság szerinti használatára. Jelenleg a 150 cm-nél kisebb gyerekeket kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni.

Addig, amíg felnő a gyerek, az optimális megoldás 3 típus vásárlása: kezdetben a bébihordozó, ezután nagyjából a 9-18 kg közötti babáknak szánt ülések, majd a legnagyobb ülés, ami 36 kg-ig használható.

A bébihordozók

Az első időben ebben az univerzális ülésben utaztatjuk a babát. Nagy előnye, hogy még a lakásban bele tudjuk ültetni, megfelelően rögzíteni benne a hordozó saját biztonsági övével. Ha vásárolunk, orvoshoz megyünk, üléssel együtt vehetjük ki a babát, majd tehetjük vissza. Nagyon sok babakocsit eleve úgy árulnak, hogy hordozó is tartozik hozzá.

A bébihordozókat kizárólag menetiránynak háttal lehet bekötni a gépkocsiba, akár az első, akár a hátsó ülésre tesszük. Ez utóbbi esetben csak akkor, ha felnőtt is ül mellette.

Jó, ha tudjuk, ez az egyetlen típus, amit a vezető mellé, előre tehetünk – természetesen menetiránynak háttal, de csak akkor, ha nincs légzsák, vagy kikapcsoljuk! Ellenkező esetben egy ütközésnél a kinyíló légzsák súlyos sérülést vagy halálesetet is okozhat a babánál.

A bébihordozó a mellékelt használati útmutató szerint mindig legyen stabilan rögzítve, akkor is, ha csak rövid útra, akár pár háztömbnyi távolságra megyünk. Ha valami probléma adódik a babával, mindig álljunk ki a forgalomból, ne próbáljuk vezetés közben megoldani!

Vásárláskor a következőkre figyeljünk: 5 ponton rögzített biztonsági övvel rendelkezzen, legyen könnyű, legyen hozzá levehető, lehajtható napfénytető, kivehető deréktámasz, lábzsák. Ellenőrizzük a hordozó párnázatát is, hogy a babának elég kényelmes lesz-e.

Gyermekülések

Érdemes a megfelelő méretet vásárolni, és lehetőleg kerüljük azokat a típusokat, amelyek túl tág súlykategória szerint készültek, mint azok, amelyeket 9-36 kg között ajánlanak. Sajnos egy üléssel nem lehet megúszni a gyerekülés vásárlást, és ha azt akarjuk, hogy a gyerek biztonságban és kényelemben utazzon, rá kell szánni az összeget több ülés vásárlására.

Nagyon sok gépkocsiban található úgynevezett ISOFIX rögzítési lehetőség a gyermekülések számára. Ezekben az autókban olyan fixen beszerelt csatlakozók vannak, amelyekkel a karosszériához lehet rögzíteni az ülést. Egyrészt ellenőrizzük, hogy a kocsink rendelkezik-e ilyen csatlakozó pontokkal, másrészt a gyermekülés alkalmas-e ISOFIX rögzítési lehetőségre.

A bébihordozó utáni első ülés legyen bázistalppal ellátva. A talprész állandóan a kocsiban maradhat – biztonságosan rögzítve -, másrészt magasabban van a gyerek, jobban kilát, kevésbé lesz rosszul.

Tanácsok a vásárláshoz

  • Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott ülés rendelkezik-e a jelenleg érvényben lévő EU szabványnak megfelelő tanúsítvánnyal. Ezt keressük az ülésen: ECE R 44-03 vagy ECE R 44-04.
  • Érdemes olyan típust választani, amelynél a pántok energiaelnyelő szivacsbetéttel vannak ellátva. Ez ugyanis nagyobb felületet képez, fékezésnél jobban eloszlatja a mellkasra, vállra nehezedő nyomást, ezért kényelmesebb.
  • Jó, ha energiaelnyelő betétek is be vannak építve a háttámlába, melyek pontosan követik a gyerek hátának ívét.
  • Az autóba szerelhető gyermeküléseket rendszeresen tesztelik, mennyire biztonságosak. Vásárlás előtt nem csak típusok és árak felől érdemes tájékozódni, de az interneten nézzünk utána annak is, hogy egy-egy gyártó terméke nem szerepel-e a rossz minősítést kapott áruk között.
  • Jobb szaküzletben vásárolni, mint egy hipermarket polcáról leemelni. A szaküzletekben az eladó segíteni tud a választásban, általában bele lehet próbálni az ülést a kocsiba, az eladó kiviszi és visszaviszi az ülést, megmutatja a helyes és biztonságos bekötést. Ha a gyerekkel vagyunk, őt is beleültethetjük, és látjuk, hogy a méret megfelelő-e: Nem lóg e túl a buksija a háttámlán, nem vész-e el az ülés mélyén, viszonylag könnyen be tudjuk-e kötni.

A gyermekülések vásárlása nagy körültekintést igényel. Aki rendszeresen autóval viszi a gyereket, ne a legolcsóbbat, hanem a lehetőségei szerint a legjobbat válassza. Gyerekülésen nem szabad spórolni!