A babavárás előkészületei – mikor kezdjük, miket szerezzünk be?

2018. június 7.

Aki második, harmadik gyermekét várja, az szinte már rutinból tudja, mire van szükség az első időkben, mit kell lecserélni, mi az, amit örökölhet a baba a testvéreitől. Az első babát váró családok számára azonban minden újdonság. Nekik segítünk most azzal, hogy összegyűjtöttük, mire is lesz az első időkben szükség, mit mikor érdemes beszereznie a családnak.

Az előkészületek megkezdésére a terhesség 2. trimesztere a legalkalmasabb sok szempontból. Ilyenkor a legaktívabb a kismama, már nincsenek rosszullétei, de még nem húzza a gerincét a nagy pocak. Mivel sokan ilyenkor még dolgoznak, illetve kivárják, amíg kiderül a baba neme, hogy nem lesz-e koraszülött stb., így inkább a terhesség végére hagyják a vásárlást, amikor az utolsó heteket már úgyis otthon tölti a leendő mama. Ez esetben azonban számoljunk azzal, hogy nagy pocakkal, vizesedő lábakkal már nem annyira jó sokat sétálni, a has bekeményedhet, görcsölhet a túlterhelés következtében, különösen a nyári nagy melegben. Amennyiben még nem tudjuk a baba nemét, az uniszex darabokat akkor is megvásárolhatjuk már.

Bár sokan szeretik kékben vagy rószaszínben látni az egész babaszobát, ez csak akkor ajánlott, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy több gyereket nem szeretnénk vállalni. Ha mégis, inkább semleges darabokat válasszunk, amelyet kisfiú és kislány is örökölhet a későbbieken.

Ilyen például a kiságy, amely az elsőként megvásárolt darabok egyike. Semleges szín választása esetén a későbbiekben könnyebb eladni is. Gondoljuk át, sima rácsos ágyat veszünk, amelyet később heverőre váltunk, vagy inkább egy drágább, átalakítható darabot választunk, ami akár a gyerek 5 éves koráig használható.

A babaszobában szükség lesz egy komódra vagy kis szekrényre a babaruhák tárolására, utóbbiból is a polcos megoldás a praktikus az első években. Pelenkázót döntés kérdése, veszünk-e, esetleg a komóddal kombinált verziót, vagy pedig csak egy pelenkázólapot helyezünk keresztben a kiságyra. Idővel a kismamák már olyan rutinra tesznek szert, hogy gyakorlatilag bárhol átpelenkázzák a babát, az ágyon, szőnyegen akár (ez különösen akkor jó megoldás, ha már sokat forog, kúszik-mászik gyerek). Ez esetben elegendő egy lemosható, összehajtható pelenkázólap, ennek használata azonban némi rutint igényel, így a kezdetekben javasolt legalább egy ágyra helyezhető, merev pelenkázólap megvétele.

Írjuk fel a listára a műanyag fürdetőkádat, amihez praktikus megvenni egy kádtartó állványt is.

Babakocsira is mindenképpen szükség lesz, ebből is érdemes olyat választani, ami kezdetben vízszintesbe dönthető, kivehető mózeskosaras, majd a későbbiekben ülő állásba helyezhető és sportkocsiként is funkcionál. Ha autónk is van, akkor bébihordozóra is szükségünk lesz, ebből kapható olyan változat is, amely a babakocsira szerelhető. Hosszú távon azonban ez nem tesz jót a baba gerincének, így jelentős összeget spórolhatunk azzal, ha egy kevesebb funkcióval bíró, de praktikus babakocsit veszünk és külön egy bébihordozót.

Amennyiben rendelkezünk külön babaszobával, ezeket a tárgyakat, eszközöket mind el tudjuk ott helyezni, fóliával letakarva, amíg használatba nem kerülnek.

A baba ruháit ráérünk apránként beszerezni, kezdetben – mivel nagyon gyorsan nőnek a babák, csak 3-4 hétig hordja majd az első ruhadarabjait. Így elegendő 6-7 darabot beszerezni a bodyból, kombidresszből. Valószínű, hogy ajándékba is fogunk kapni családon belül.

Az egyéb apróságokat, mint az ágynemű, törölköző, dekorációk, szintén ráérünk beszerezni, akár a terhesség harmadik trimeszterében.

Az első hetekben még nem lesz szükség babajátékra, így ezzel is megvárhatjuk a baba érkezését, de egy zenélő forgót, színes textilképet beszerezhetünk nyugodtan.

A cumival, cumisüveggel is várhatunk nyugodtan. Egyes babák csak bizonyos anyagból való cumit fogadnak el, így akár 5-6 fajtát is ki kell próbálni, mire megtaláljuk az igazit, míg más babák egyáltalán nem igényelnek sem semmilyen idegen anyagból való dolgot a szájukba, megelégszenek a saját öklükkel, illetve a szopizás lehetőségével. A nagyobb babák már tudnak kis pohárból is inni, így felesleges a cumisüvegre rászoktatni, arra csak akkor lesz szükség, ha esetleg tápszerre kényszerülünk.