Bevásárlás a babának: csak okosan és mértékkel

2018. november 27.

Amikor még csak vágyunk egy kisbabára, végtelennek tűnik az idő. Így, amikor megvásároljuk például az első bútorokat, előfordulhat, hogy nem gondolunk bele abba, hogy nem az örökkévalóságnak rendezzük be a babaszobát. Hamar rájövünk, hogy egy kisruhát jó, ha kétszer-háromszor hord a csemeténk, és már ki is növi, és a kiságyat se használja tovább 4-5 évnél. Miből mennyit érdemes venni, hogy ár/érték arányban kiszolgálja a babát?

A babaholmik rövid időre szólnak

Az első tapasztalat, amire rádöbbenünk szülőként, az az lesz, mennyire gyorsan telik az idő egy baba mellett. Épp, hogy berendezzük a babaszobát, máris elkezd kúszni-mászni, járni, és a mozgásfejlődést bizony a gyerekszobának is követnie kell.

Amikor megszületik a kisbaba, még kevés berendezésre lesz szükség a babaszobában. Kell egy kiságy, egy pelenkázó lap, egy komód a kisruháknak, egy babakocsi és egy fürdető kád. Ha a kiságyat esetleg a testvér is használná majd, vagy valamelyik rokon gyerek, érdemes átalakíthatót venni, ami körülbelül 5 éves korig heverőként szolgálhat egy gyereket, ellenkező esetben nemigen hozza be az árát. A komódot hamar kinövik a ruhák, később rendes ruhásszekrény kell majd, amiben viszont az első fél-egy évben elveszne az a pár kisméretű ruhácska. Fürdető kádból sem érdemes túl drágát venni, mert csak addig használjuk, míg nem kezd rendesen ülni a baba, utána úgyis a nagy fürdőkádban fog lubickolni húsz-harminc játék társaságában.

Még a babakocsi is csak másfél-két évig kell

A babakocsit mindennap használjuk majd többször is, ugyanakkor itt is érdemes észben tartani, hogy hamar elröppen az az egy-másfél év, amíg nagyobb kocsira szükség lesz. Utána sokkal könnyebben tudunk majd sétálni az esernyőre összecsukható sportkocsival. Ezért ha egy gyereknél biztosan megállunk és nem tervezünk kistestvért, ne kutassuk fel a legdrágább, legdivatosabb, százféle kiegészítővel felszerelt modellt, elegendő lesz egy alap babakocsi, abból is úgyis 40 ezer forintnál kezdődnek a legolcsóbbak.

Babaruhából egyszerre kevesebbet

A másik hihetetlen tapasztalat az elsőbabás szülőknek, az gyermekük növekedése lesz. Az első ruhadarabokat két-három alkalommal fogja viselni a baba, és máris kinövi. Mivel az első időkben a mosógép úgyis mindig járni fog, még ne most vegyük meg az összes divatos szettet, ami megtetszik. Egy újszülöttnek bőven elég néhány kombinálható alapruha, body és rugdalózó, egy kiskabát, sapka, és ha téli születésű a baba, akkor egy overál. Ezen túlmenően mindenből már a következő méretet érdemes venni, ami szintén 3-4 hétre szól csak. Ha több gyereket tervezünk, kerüljük a tiszta rózsaszín vagy kék ruhákat, inkább vegyünk fehéret, sárgát, zöldet, ami kisfiúknak és kislányoknak is egyaránt megfelelő.

Sok minden ráér a születés után is

Sok olyan apróságra lesz szükség a mindennapokban, amit még születés előtt be kell szerezni: textilpelenka, mosható vagy eldobható pelenka, fürdőlepedő, takaró, popsi törlő, popsi krém, fürdető, hajkefe, babahordó a kocsiba, lázmérő, orrszívó, körömvágó olló, hogy csak a legszükségesebbeket említsük.

Érdemes egy cumit is beszerezni, mivel nem tudni előre, sírós lesz-e a kicsi, akit könnyebb cumival megnyugtatni vagy csak az ujját fogja szopni, esetleg csak az anyukáján nyugszik majd meg. Azonban elsőre se cumiból, se cumisüvegből nem érdemes többet beszerezni, hiszen van olyan baba, aki semmilyen szilikon vagy műanyag dolgot nem hajlandó a szájába venni, így ezek felesleges kiadások lehetnek.

Az első időben még úgyis gyakori látogatói leszünk a bababoltoknak, hiszen mindig kelleni fog egy új ruha a kinőtt helyett, és pelenkáért is gyakran indulunk útnak. Így az alapfelszerelésen túl mindent ráérünk a baba születése után megvásárolni, amikor már megismerkedtünk vele, kiismertük az újszülött természetét. Előfordulhat, hogy egyes pelenkamárkákat nem tűr meg a bőre vagy a fürdető nem válik be, így ezekből se tárazzunk be fél évre való készletet.