Erre figyeljünk, ha baba érkezik a családba

2020. március 2.

Családalapításkor elképesztően sok nézeteltérés adódhat abból, ki miként képzeli el a gyerekkel való közös életet, annak szabályait, a megváltozott helyzetet. Többnyire a nők azok, akikben konkrét elképzelések alakulnak ki az anyává válásról vagy a családi élet milyenségét illetően.

Látogatás a babánál a kórházban

A baba születésekor sokan nem kérdezik meg a kismamát, hogy szeretné-e, ha a kórházba betódulna a népes család, vagy inkább békére és nyugalomra vágyna. Sértődés van, ha netán a modern szellemű ifjú anyuka nem kívánja a húst krumplival, hiszen "a babának rendes táplálék kell" szlogen a mai anyák számára már nem feltétlen ezt az étel-párosítást jelenti.

Csak csínján a meglepetés-bulival

Az sem a hosszú távú, jó kapcsolat záloga, ha egy pár napos babával hazatérve ünneplő vendégsereg várja a kibővült családot. Nem ördögtől való, hogy saját elképzelése van egy új családnak arról, miként töltenék az első közös intim pillanatokat. Azon is el kéne tűnődni, hogy az első hetekben illik-e órákat tölteni a még össze nem szokott új család körében, netán beköltözni "segítség" címén.

Nagymamává válás

Minden nagyszülő álma, hogy az unokáját dajkálhassa, vigyázhasson rá. Egy nagy problémával nem számolnak csupán, hogy ebben a családdá vált közösségben a nagyszülők szerepe nem feltétlen főszerep. Persze akadnak családok, ahol természetes, hogy az újszülött, pár hetes babát a nagyira hagyják, vagy az ifjú feleség mindenben enged a nagyszülő akaratának.

Megértés és tolerancia

Ezek a kapcsolatok ilyenkor hihetetlenül sérülékenyek. Egy új élet születésével anya és apa is születik: meg kell ismerniük egymást ebben a szerepben, meg kell tanulniuk kezelni egymást, az új élethez igazítani egy napirendet. Ebbe nem fér bele, hogy a vidéki rokonok csak most tudnak jönni, "ébresszék már fel a gyermeket", vagy a "hoztam egy kis ebédet és ott ragadok egész napra, hadd pihenjen az anyuka" - tolakodások.

A babának és a kismamának is fontos a nyugodt légkör

Nem pihentető ébren maradni egy vendég miatt, ha például éppen bóbiskolnánk a babával. Egy pár napja szült édesanyának bizony még akadnak olyan testi tünetei, amik kellemetlenek számára, és akármennyire is jóban van a rokonokkal, feszültté teheti, ha ilyen állapotban látják. A még gyakorlatlan szülők között az ilyen szituációk miatt feszültség keletkezhet, amit a baba megérez. Sírós, hasfájós, nyugtalan babává válhat, holott csak szülői szeretet, megfelelő táplálék, nyugalom, csend és béke a vágya.

Változnak az idők

Örökzöld vitaforrásként működnek "az én időmben" kezdetű mondatok. A mai kutatások, és a felgyorsult világ eredménye, hogy évente más ételek szerepelnek a baba „eheti” és „nem eheti” listákon, más készítményekkel ápolják a babák bőrét, másképpen pelenkázzák, öltöztetik, és gyógyítják őket. Nem különcség az, ha az édesanya az újdonságokat használja, netán bio fürdetőt használ. A jó tanács hasznos dolog, de várjuk meg, amíg kérik!

A baba érkezésével ki fognak alakulni az új családi szerepek

Nem szabad tiszteletlenségnek kezelni egy édesanya igényeit. Amint eltelik pár hét, összeszokott az új család, az édesanya regenerálódni kezd és kialakult a megszokott napi ritmus a babával, nyitottabban viseltetnek a társas kapcsolatok felé is, de amíg ők maguk nem kérik, ne rontsunk be ajtóstól a házba, legyünk türelmesek.