Egyszercsak anya leszel

2015. június 9.

Bármennyire is próbálunk felkészülni az anyaságra, a szülés után olyan addig ismeretlen érzések törhetnek ránk, amire korábban nem is gondoltunk. Van, akit szorongás fog el, más bizonytalanná válik. Megpróbáltatást jelent, hogy hirtelen sokat leszünk kettesben a kicsivel, és vannak anyukák, akiknek nap mint nap meg kell küzdeni az egyre növekvő alváshiánnyal is.

Munkából a szülőszobára

A legtöbb anyuka egy munkahelyi közösségből, egy megszokott életritmusból kerül szülés után hirtelen a négy fal közé, kettesben a picivel. A korábbihoz képest monotonabbakká válnak a napok, hiszen a kicsinek fontos a kiszámítható napirend. És bár minden apró gesztusnak, nézésnek, mosolykezdeménynek nagyon örül az anyuka, az etet-altat-pelust cserél körforgása megviseli a kismamákat.

Radikális lehet a változás szülés után

Akik aktívan élték mindennapjaikat a szülés előtt, azaz sportoltak, baráti összejövetelekre jártak, netán vezető beosztásban végezték felelősségteljes munkájukat, azok számra hirtelen kiüresedik az élet. Kiesnek a hétköznapokat átszövő feszített programok világából, elmaradnak a társas ebédek, a szabad szórakozás lehetősége, és helyette minden nap közel egyformává válik.

Mások is hasonló helyzetben vannak

A leleményes édesanyák jó időben babakocsis túrákra indulnak és felmérik a közvetlen környezetüket, és keresik a hasonló, kisgyermekes anyukák társaságát. Csakhogy, aki késő ősszel vagy télvíz idején kapja élete nagy ajándékát, annak sokkal korlátozottabbak a lehetőségei. Közülük gyakoribb a szülés utáni depresszió, aminek felismerése nem könnyű, és akár súlyos, nem várt következményekkel is járhat.

Keressünk programokat!

A szülés utáni depresszió is megelőzhető, ha előre tájékozódunk a környékbeli babás-mamás programlehetőségekről. A babák 6 hetes korától már több zárt közösségben végezhető program is látogatható, ami mind az anyának, mind a babának segítség lehet a kiegyensúlyozott lelki és mentális harmónia megteremtésében. Ilyen lehet a baba-mama torna vagy a jóga, egy zenebölcsi vagy a közkedvelt Ringatófoglalkozás. A baba 3 hónapos korától akár baba úszással is színesíthetjük a hét egy napját.

Társasági élet szülés után

Érdemes ellátogatni egy baba-mama klubba, ahol szakértők révén rengeteg új információhoz juthatnak a kezdő édesanyák.

Nem véletlen az sem, hogy a társasági internetes oldalak, fórumok legerősebb magját a kismamák alkotják, hiszen számukra egy morzsányi külvilágot jelenthet egy mások számára érdektelen hír, de a hasznos információkon túl a kiárusítások, börzék, gyerekkel is látogatható programok tömege is épít ezekre a közösségekre.

Készüljünk rá tudatosan!

Nem kell feltétlen kirekesztettnek éreznünk magunkat attól, hogy szülés után megváltozott az életünk ritmusa. Egy kisbaba érkezése az édesanyák mindennapjait nem csupán három évre formálja át. Aki erre tudatosan készül, azt nem érheti kellemetlen meglepetés. Ha rugalmasan és kreatívan kezeljük megváltozott körülményeinket, hamar kialakíthatjuk új életünk ritmusát és biztosan nem marad hiányérzetünk.