Miért jó minden nap esti mesét olvasni a kicsi gyerekeknek?

2018. június 9.

A kicsi gyerekek a mesék segítségével dolgozzák fel érzéseiket; e történetek révén fejlődik a nyelvi kifejezőkészségük és a közös élménnyel közelebb kerülnek a szüleikhez.

A gyerekeknek is szükségük van arra, hogy valamilyen formában feldolgozzák mindazt, amit aznap tapasztaltak, ami az óvodában történt velük. Ennek az egyik legjobb eszköze a mesehallgatás.

Mi mindenben segít a mese?

Bővül a gyerekek szókincse. Szárnyra kap a fantáziájuk, hiszen a könyvekben látható illusztrációk ellenére nem kapnak készen minden információt - mint a rajzfilmekben és mesefilmekben -, hanem a saját képzelőerejük segítségével egészíthetik ki a mesében hallott történetet. A mesék révén fejlődik a gyermekek értelmi és érzelmi élete: most még a mesében egy számukra feldolgozható módon találkoznak konfliktusokkal, akadályokkal, a problémák megoldásával, a választás és döntés nehézségeivel, az élet megannyi kérdésével.

Közös élmény

Fontos, hogy a szülők, vagy a gyerkőcökkel egy háztartásban élő nagyszülők esténként, lefekvés előtt maguk olvassák fel a kicsiknek szóló mesés történeteket. Így válik a mese közösen megélt élménnyé, és így kapnak otthon a gyermekeink megfelelő mintát a rendszeres olvasáshoz.

Rövid és egyszerű mesés történetek

Óvodáskorban nincsen szükség nagyon hosszú, több oldalas történetekre. Nagyon szeretik az állatmeséket, emberi tulajdonsággal felruházott szereplőkkel, olyan cselekménnyel, amely akár gyerekekkel is megtörténhet. Kerüljük a túl hosszú, bonyolult meséket. A népmesék is távol állnak még tőlük, azokból legfeljebb egy-egy egyszerűbb, tündéres, királylányos, sárkányos történetet érdemes választani. A könyvesboltokban nem csak a mai írók gyerekeknek íródott mesekönyvei találhatók, mint Lackfi János Átváltozós meséje, hanem a már klasszikussá válók is, mint Szabó Magdától a Bárány Boldizsár.

Rólad szól a mese

Óriási élmény a gyerekeknek, ha úgy érzik, hogy róluk szólnak a mesék, vagy úgy gondolják, ez velük is megtörténhet. A hétköznapi, megszokott környezetben zajló történetek miatt népszerűek a kisebbeknél Bartos Erika, a nagyobbaknál Janikovszky Éva mesekönyvei.

Néha magunk is kitalálhatunk történeteket, amelyekbe mesésen beleszőjük a kicsi egy napját, problémáit, kedvenc játékait. Akár állatfigurák is megtestesíthetik az óvodás társakat. Ha bevonjuk a mese kitalálásba, az óvodában, játszótéren történt eseményeket is szívesen elmeséli.

Hogyan érdemes esténként mesét olvasni?

Lehetőleg minden este ugyanabban az időben legyen felolvasás. Már ezt megelőzően a fürdetéssel és a vacsorával elő kell készíteni a terepet a pihenéshez, ellazuláshoz. Ha egy kicsit tévéztek a gyerekek, akkor kapcsoljuk ki, ugyanígy a számítógépet vagy notebookot is, ha azon ment valamilyen rajzfilm, gyermekműsor. Ne szóljon a lakásban hangos zene, és a telefonokat, mobileszközöket is érdemes lenémítani, hogy ne zavarja semmi a kis gyerekek nyugalmát.

A meseolvasáshoz, ha csak lehet, teremtsünk nyugodt körülményeket: a fekvőhelyükről legyen elpakolva minden, és ágyazzunk meg a gyerekeknek, hogy kényelmesen, az alvásra hangolva hallgathassák a meséket. Mindegy, hogy anya, apa, nagypapa vagy nagymama olvas fel, a rendszerességen van a lényeg.

Hagyjuk, hogy közbekérdezzenek vagy szóban kiegészítsék a mesében hallottakat. Akár be is fejezhetik a történetet, ha úgy szeretnék. Az sem gond, ha minden este ugyanazt a mesét kérik a kicsik. Az ismétlés biztonságérzetet nyújt számukra, és megnyugtatja őket.