Ételallergia vagy ételintolerancia

2015. december 14.

Ha a gyereknek tartósan fáj a hasa, görcsöl, hasmenése vagy éppen székrekedése van, gyanakodhatunk ételallergiára, de hasonló tüneteket okoz az ételintolerancia is. A kétféle betegség nem egymás szinonimája! Az ételallergia gyakran már egy falat után és azonnal jelentkezik, ez ugyanis egy heveny immunválasz az adott ételfajtára. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer válasza a táplálékra, és evés után később lép fel, órákkal vagy akár egy-két nappal a gyereknél. Mindkettő kivizsgálásához gasztroenterológust kell felkeresnie a szülőnek.

Ha heveny kiütést, duzzadást, fulladást tapasztalunk egy falat étel után, természetesen azonnal ételallergiára kell gyanakodni. A tünetek ugyanakkor sokszor nem ilyen drasztikusak, „csak” hasgörcs, hasmenés vagy épp székrekedés formájában jelentkeznek a gyereknél. Mivel a kísérőjelenségek ez esetben megegyeznek az ételintoleranciáéval, gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges annak eldöntésére, melyik típusú betegségről van szó.

Mi a legfőbb különbség?

Az ételallergia az az immunrendszer válasza az ételre, míg az ételintolerancia az emésztőrendszeré. Előbbi szinte azonnal jelentkezik, míg az utóbbi esetében órák, de egy-két nap is eltelhet. Ilyenkor nehéz beazonosítani, melyik ételcsoport válthatta ki. Szintén fontos különbség, hogy míg az ételallergiás reakciót egy falat is kiválthatja, az ételintolerancia esetében a szervezet reakciója függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Intolerancia esetén csak az ételtípus mennyiségi korlátozására kell figyelni, míg allergia esetében az adott ételcsoportot egyáltalán nem fogyaszthatja a gyerek.

Hogyan állapítja meg az orvos, melyik esetről van szó?

Az ételintolerancia immunglobulin G (IgG) ellenanyag-vizsgálattal a vérből kimutatható. Több, mint kétszázféle ételről – gabonákról, zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, fűszerekről – megállapítható egy vérvizsgálat után, hogy azokra milyen mértékben érzékeny (intoleráns) a gyerek szervezete. Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta megszüntetheti az akár évek óta fennálló problémákat is.

Mik okozzák leggyakrabban a problémát?

Étellalergiát okozhat elsősorban a mogyoró, dió, mandula és egyéb olajos magvak, mint a kesudió vagy pisztácia. Emellett sokaknál okoz problémát a tej, tojás, illetve a hal- és rákfélék.

Ételintoleranciát válthat ki a búzaliszt (lisztérzékenység). Rejtett gluténérzékenységre kell gyanakodni reflux, puffadás, ekcéma, fáradékonyság esetében. Egyre gyakoribb a fruktóz intolerancia is, ez esetben a gyümölcscukrot nem bírja feldolgozni a szervezet. Ilyenkor elsősorban a cukros üdítőitalok és édességek mellőzése szükséges a gyerekeknél.