Ezt kell tudni a babák őszi, téli bőrápolásáról!

2019. november 1.

Az idei ősz vége eléggé hidegre sikeredett, sőt többször ment a hőfok a nulla alá is. A kicsi babák esetében nem csak a megfelelő öltöztetésről kell gondoskodnunk, de gondolnunk kell arra is, hogy a fedetlenül hagyott testrészeket - leginkább az arcokra, az ajkakra, és a kezekre igaz ez – kifújhatja a szél, csípheti a hideg. Lássuk csak, mit tehetünk a babák védelmében!

A száraz, hideg levegő, a szél nem tesz jót a babáknak. Arról nem is beszélve, hogy a kicsi babák bőre jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. A védelmet jelentő felső hámréteg folytonossága megszakadhat, illetve a faggyúmirigyek működése is lelassul, sőt akár le is állhat a hideg hatására. A bőr, mint elsődleges védelmi vonal sérüléskor nem tudja ellátni fő feladatát, hogy megakadályozza a mélyebb rétegekben található víz elpárolgását. Ennek következtében viszont kiszáradhat. A rücskös tapintású, húzódó, száraz területet naponta többször ápoljuk, hogy megnyugodjon, és meggyógyuljon. Inkább kevesebb krémet alkalmazzunk, mely könnyedén beszívódik, és nem szükséges sok masszírozás ahhoz, hogy megkönnyítsük a folyamatot – a babák és kicsi gyerekek egyébként se rajonganak az arcuk krémezéséért. Érdemesebb éppen ezért a nap folyamán több alkalommal borsónyi mennyiségű krémmel krémezni. A kipirosodott, esetleg pikkelyesre száradt kicsi arcokat már a séta, vagy a tervezett szabadban töltött idő előtt legalább fél órával kenjük be, természetes összetevőket tartalmazó, zsíros ápoló krémmel, így tudjuk védeni, és hidratálni a kiszáradt bőrt.

Az ajkaknak is jár a törődés

Az ajkak bőre még sérülékenyebb és vékonyabb, mint a babák arca, melynek ápolására használjunk babák számára ajánlott ajakápoló stiftet. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy olyan termékeket válasszunk, melyek nem tartalmaznak sem kőolajszármazékokat, sem szintetikus illat-, színező- és tartósító anyagokat, csak úgy, mint az arckrémek esetében is. Az ajkak, ha nem védi őket a természetes ultravékony lipid réteg, akkor a hűvös, hideg időben kirepedhetnek, főleg a babák esetében, akik szívesen nyalják ajkaikat, dugják ki sokszor a nyelvüket, szopják az ujjukat, vagy cumiznak szüntelenül. A kirepedezett ajkak akár fájdalmat is okozhatnak a babának. Vigyázzunk, hogy a nagyobb babák esetében a sérült ajkak gyógyulásáig kerüljük a savas ételeket, hiszen azok csíphetik, irritálhatják a kirepedezett bőrt.

Ne feledkezzünk meg a fülekről!

Nagyon sokan elfelejtik, hogy a babák arcápolásához a fülek mögötti vékony rész is hozzátartozik. Így amikor a kicsik arcocskájára kenjük finom mozdulatokkal a védelmet jelentő ápoló babakrémet, úgy a fülek mögötti területet se hagyjuk ki, hiszen itt is nagyon gyorsan és sajnos észrevétlenül száradhat ki a bőr, hiszen egy szem elől rejtett területről van szó.

Pici kezek védelmében

Amint beköszöntenek a hűvösebb napok, akár könnyű kis kesztyűt is húzhatunk a babák kezére, megakadályozva ezzel a kézfejek kiszáradását. Az ujjukat szopó babák esetében még inkább érdemes figyelni a kéz hidratálására, hiszen az állandó nedvesség és a hideg levegő találkozása kedvez az ekcéma kialakulásának, és persze a bőr kiszáradásának. Ügyeljünk arra, hogy a kézmosások után ne dörzsöljük szárazra a kezeket, inkább finoman itassuk csak fel a nedvességet róla, majd vékonyan kenjük be ápoló tejjel a baba kezét, mely gyorsan felszívódik, így táplálva, és gyógyítva az apró mikrosérüléseket.