Süket ez a gyerek?

2015. június 11.

A fülfájás az egyik leggyakoribb probléma a kisgyerekeknél, már csecsemőkorban is jelentkezhet, de 2-4 éves korban kimondottan gyakori az arra hajlamos kicsiknél. Gyakran éjszaka jelentkezik, a gyerek a semmiből felsír, nem lehet megnyugtatni. Minden esetben mielőbb orvoshoz kell fordulni, ugyanis a nem kezelt probléma hallásromláshoz vezethet. Az alábbiakban a kicsi gyerekeknél jelentkező leggyakoribb fülproblémákat vesszük végig.

A kisgyerekkori fülproblémáknak kétféle típusa van: az egyik fájdalommal jár, a másik nem. Utóbbi különösen azért alattomos, mert a szülők csak akkor veszik észre, amikor a gyereknél hallásromlás jelentkezik, vagy már a szövődményből adódó hirtelen betörő fájdalom miatt a semmiből kezd üvölteni a gyermek.

Miért olyan gyakori a kisgyerekeknél a fülfájás?

Kicsiknél az orr-garatüreget a füllel összekötő Eustach-kürt jóval rövidebb, mint nagyobb gyerekeknél vagy felnőtteknél, így a kórokozók könnyen felvándorolnak. A betegség náthával kezdődik, innen terjed a fül felé. Ha a váladék a középfülben is felszaporodik, feszíti a dobhártyát és ez fájdalmat okoz. A tünetek rendszerint éjszaka kezdődnek. Ha már láz is jelentkezik, a gyerek náthás-köhög, gyakran ír fel antibiotikumot a fül-orr-gégész. Súlyos esetben fel is szúrja a fület, vagyis egy apró lyukat ejt a dobhártyán, amin keresztül a váladék kiürül. Ha megszűnik az erős nyomás, a feszítő érzés, megszűnik a gyermek fájdalma is.

Középfül-gyulladás

A gyerekek 7 százalékának évente egyszer középfülgyulladása van. Különösen veszélyeztetettek a közösségbe járó kisgyerekek, a középfülgyulladás ugyanis cseppfertőzés következménye. Az egyszerű nátha húzódik a fülre, és komoly fájdalommal járó gyulladást okoz. A vírus télen, a zárt közösségben különösen gyorsan terjed a gyerekek körében.

Megelőzésképpen, amint a nátha első tüneteit észleljük, kezdjük el leszívni a kisgyermek orrát, valamint kapjon orrcseppet és C-vitamint. Amíg sok váladék ürül az orrából, ne menjen közösségbe. Figyeljünk arra, hogy ha már kialakult a gyulladás, semmiképp sem szabad melegíteni a fület! Ezzel ugyanis csak a gyulladást fokozzuk. A fülmelegítés csak a nátha kezdetekor van jótékony hatással. Ha gyakran beteg a gyerek, előfordulhat, hogy a megnagyobbodott orrmandula okozza a problémát. Ilyen esetben műtétet javasolhat az orvos.

Külső hallójárat-gyulladás

Nyáron a külső hallójárat-gyulladás a leggyakoribb. Oka a hallójárat bőrének sérülése vagy felázása. A sérült felületen át kórokozók juthatnak a hallójárat bőrébe, és itt először viszkető érzést, majd égő fájdalmat okozhatnak. A fülbe folyó sampon is okozhatja az ekcémára hajlamos kicsiknél. Megelőzésképpen vigyázzunk arra, hogy ne sérüljön meg a hámréteg: ne vakargassa a gyerek, ne nyúlkáljunk bele fültisztító pálcikával, illetve fürdés után a törölköző csücskével mindig töröljük szárazra.

Fülkürt hurut

A fülkürt hurut során a dobüreg nyálkahártyája felszívja a levegőt, és a dobüregben a légnyomás csökken. A nyálkahártya feszülése miatt a kisgyermek tompa fájdalmat, pattogást érezhet, sokszor azonban csak annyit realizálnak a szülők, hogy hiába szólongatják, nem figyel a gyerek. A fülkürt hurutnál ugyanis úgynevezett vezetéses típusú halláscsökkenés jelentkezhet, mivel a levegő rosszabbul vezeti ilyen esetben a hangot. Akkor is fülfájdalom jelentkezik, amikor orrfújáskor berobban a levegő a dobüregbe.

Az akut fülkürt hurutot gyakran heveny, savós középfülhurut követi, amely során a dobüregben kezdetbe vízszerűen áttetsző, majd szalmasárga savó jelenik meg. Heveny savós középfülhurut alatt a dobüregben a nyomás kiegyenlítődik, ezért fájdalmatlan. Ilyenkor az egyetlen tünet a halláscsökkenés, a gyerek nem panaszkodik. Mindenképpen orvosnak kell ellátnia a kisgyermeket, gyógyítása ugyanis hosszadalmas, akár hónapokig is eltarthat. Megelőzésképpen amint a nátha első jeleit észrevesszük, rendszeresen le kell szívni a gyerek orrát. A minél gyorsabb gyógyulás érdekében C-vitamint érdemes adni gyermekünknek illetve segíthet az infralámpás melegítés is, ilyenkor az arcüregeket kell elsősorban melegíteni, hogy ne sűrűsödjön be a váladék.