Glutén, tej, tojás bevezetése az étrendbe

2015. július 7.

A csecsemők helyes táplálása kihat egész további életükre, ezért nagy körültekintéssel kell az étrendjükbe illeszteni minden új táplálékot. Összefoglaltuk, mit kell tudni a glutén, a tej és a tojás bevezetéséről.

Az újszülött optimális esetben 6 hónapos koráig anyatejet kap, ennek hiányában megfelelő tápszert. A dietetikusok ettől az életkortól javasolják a hozzátáplálás elkezdését. Ennél korábban, 4 hónapos kortól csak orvosi javaslatra lehet szilárd táplálékot adni a kicsinek.

A glutén bevezetésének optimális ideje: 4-7. hónapos baba

Napjainkban előtérbe került az élethosszig tartó diétát igénylő autoimmun betegség, a gluténérzékenység (cöliákia). Éppen ezért a baba étrendjében a legkritikusabb pont a glutén beillesztése. A dietetikusok legújabb álláspontja szerint ez a 4. hónapnál hamarabb ne történjen, de ne is tolódjon ki a 7. hónap utáni időszakra. A vizsgálatok és a tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy ha a baba az első 3 hónapban, illetve a 7 hónapos vagy idősebb korban találkozik először gluténnál, az növeli a cöliákia kockázatát.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság állásfoglalása szerint a glutén bevezetését követően még legalább 1-3 hónapig szoptassa a babát az édesanya.

Ugyanilyen fontos szempont, hogy a csecsemő a glutén fogyasztását fokozatosan, kis mennyiséggel kezdje meg. Késhegynyi, rizstejben főtt grízzel érdemes először próbálkozni, ezt a mennyiséget kapja a baba egy héten 3-4 alkalommal kiskanálban, anyatejhez/tápszerhez vagy a már bevezetett főzelékhez keverve. Néhány hét alatt érdemes a csapott kávéskanálnyi adagig eljutni.

Tej bevezetése: 1 éves kor után

Mielőtt szólunk arról, mikor is kerülhet tej, tejtermék a kicsi étrendjébe, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy két gyakori táplálkozási probléma jelentkezhet a kicsiknél.

Az egyik a tejben lévő tejcukor (laktóz) felszívódási zavara: a laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya okozza.

A laktóz intolerancia szerzett vagy genetikai okokra visszavezethető állapot. Következménye puffadás, hasmenés, hasfájás. Néhány babánál már szinte születéskor fennáll a laktózérzékenység. Hasfájás, hasmenés hívja fel rá a figyelmet, Ilyenkor laktózmentes tápszer adása javasolt, és a tej bevezetése is csak laktózmentes tejjel történhet.

A tejfehérje allergia oka viszont a tejben lévő fehérjékre adott kóros immunválasz. Az allergia a tehéntej bevezetését követően jelentkezik. Kisgyermeknél ez az érzékenység a megfelelő diétával kinőhető.

A tehéntej bevezetése egy éves kor után ajánlott, de igazi tejfogyasztóvá jó, ha csak hároméves kora után válik. Először a feldolgozott tejtermékekkel ismertessük meg a kicsit: alacsony zsírtartalmú túró, kemény sajt, kefir, joghurt, természetesen kis mennyiségben.

Mivel a tejben lévő kalciumra szükség van, ha a baba már nem kap anyatejet, de még tehéntejet sem, az átmeneti időszakot olyan tápszerrel oldhatjuk meg, amelyben a tejfehérje hidrolizált, lebontott formában található.

Tojás: 1 és 2 éves kor között

A tojásallergia igen gyakori, rendszerint gyermekkorban alakulhat ki. A tojást is csak fokozatosan, kis adagokban vezessük be, a reakciókat figyelve.

Először a tojássárgájával ismerkedik meg a baba egy éves kora után. A keményre főzött tojás sárgájából csak egy csipetnyit adjuk főzelékbe keverve, várjunk pár napot, és lassan emeljük az adagot. Tojásfehérjét 1 és 2 éves kora között javasolt kipróbálni, fokozatosan főzelékbe keverve, vagy feldolgozott formában.

Nem csak azért kell várni bizonyos ételek bevezetésével, mert allergizáló hatásuk lehet, hanem mert bizonyos kor előtt azok összetétele megterhelő a baba szervezetének.