Az első vizit az újszülött babánál

2018. október 10.

Nincs is szebb annál, mint először átlépni az újszülött babával a lakás küszöbét! Az első este otthon a babával a legmeghittebb pillanat lesz közös utatoknak. Azonban sok édesanyát elfog a pánik, hogy honnan tudja majd, hogy a babájának mikor milye fáj, amikor a pici még nem tud beszélni? Nyugalom, hiszen amint hazaértek a babával a kórházból, már rögtön aznap vagy másnap fel fog keresni a gyerekorvos és a körzeti védőnő. Milyen vizsgálatokra kell számítani és mik a leggyakoribb kérdések, amelyek elhangozhatnak a látogatás során?

Mit tesz a gyermekorvos?

Fontos, hogy az újdonsült szülők ne féljenek attól, ha belép a gyermekorvos! Az első látogatás alkalmával például biztosan megnézi az újszülött kórházi zárójelentését és az oltási kiskönyvét, valamint ellenőrzi, hogy a pici megkapta-e a BCG oltást. Megvizsgálja a pici tüdejét, szívét, megnézi a fejtartását, lábtartását, csípőjét, rákérdez a székletére.

Várhatóan biztosan készül majd egy listával is vitaminokról és ápolószerekről, amelyeket érdemes felvenni a bevásárlólistára. Ilyen például a:

  • K-vitamin
  • D-vitamin
  • lázcsillapító kúp
  • popsi krém
  • fürdető krém

Akkor sem szabad megijedni, ha egy kivizsgálást javasol, ebben az esetben a beutalóval azonnal segítenek a szakrendelésen ügyelők.

Mit érdemes kérdezni a gyerekorvostól?

Mivel a gyermekorvosnak elsősorban az egészségmegőrzés és a gyógyítás a szakterülete, tőle főleg arról érdemes érdeklődni, mit tegyünk, ha hirtelen belázasodik a baba, vagy milyen tünetek fordulhatnak elő, aminél orvoshoz kell vinni a picit. Például mikor tekintsük a babát aluszékonynak, levertnek, mikortól mondható, hogy túl sokat sír. Mik a nátha tünetei, hogyan kezeljük otthon és mikor vigyük orvoshoz? Ha nincs semmi baj, mikor kell legközelebb orvosnak látnia? Milyen szűrővizsgálatokra vigyük el?

A gyermekorvos az első időkben gyakran megnézi a babát, illetve beadja a szükséges védőoltásokat, így rengeteg lehetőségünk lesz, hogy az épp aktuális kérdéseinket feltegyük. Korlátozzuk kérdéseinket emiatt a legszükségesebbekre.

Mit tesz a védőnő?

Megméri a pici fej- és haskörfogatát, hosszát, súlyát. Emellett hasznos tanácsokkal látja el a kismamát például a szoptatásról és a pelenkázásról.

Nem szabad félni, a védőnőnek is bármilyen, a gyermekkel kapcsolatos kérdést fel lehet tenni.Rá lehet például kérdezni arra, hogy hogyan szoptassuk a babát, milyen pelenkát, popsi krémet, fürdetőt, kiskádat használjunk. Milyen ruhák a leginkább praktikusak? Hogyan altassuk a babát? Milyen készségfejlesztő játékokat vegyünk? Vegyünk-e cumit? Ha bármilyen aggályunk van, például rosszul alszik a baba, és emiatt fáradtak vagyunk, tehetetlennek érezzük magunkat, a problémáinkat megbeszélhetjük a védőnővel.

Mivel Magyarországon kötelezően a körzeti védőnő látja el a kismamákat és a babákat, így ő a környéken lakó valamennyi kismamát, babát ismerni fogja. Éppen ezért érdemes megkérdezni tőle, hol vannak a közelben hasonló korú kisbabák és kismamák. Nemcsak barátnőkre de megértő beszélgetőpartnerekre is lelhet az, aki kitartóan keres. Arról nem is szólva, hogy a pici is játszótársat találhat.