Házi praktikák kisgyermekeseknek a betegségek idején

2020. október 26.

Nagyszüleink természetes gyógyító csodaszerei mai napig helytállóak, más kérdés, hogy a felgyorsult világ megköveteli, hogy lehetőleg pár óra leforgása alatt túl legyünk betegségeinken. A kisgyerekek szervezete azonban még messze nem olyan ellenálló, s bár van az a betegség, amikor elkerülhetetlen a gyógyszeripar termékeinek fogyasztása, nem muszáj rögtön mesterséges szerekhez nyúlni.

Kezdő szülőként egy kisbabával roppant nehéz, hiszen a pici még nem tudja kifejezni magát, elmondani a baját, a sírásból pedig a szülők többet vagy kevesebbet feltételezhetnek a valóságnál. A lázcsillapító kúp minden hűtőben fellelhető baj esetére, hiszen a legtöbb lázas állapot éjszaka vagy hétvégén kezdődik a babáknál, tovább növelve ezzel a szülői felelősséget.

A kisbabák első éveikben jó pár védőoltást kapnak, melyek mindegyike eredményezhet némi immunreakciót, ami kisebb lázzal, orrfolyással járhat. A baba ilyenkor nyűgösebb és a legtöbb szülő "megelőzés" jeligével már 37 °C-os testhőnél lázcsillapítóhoz nyúl félve attól, hogy még magasabbra fog szökni a láz.

Lázas állapotnál már apró baba kortól nyugodtan alkalmazható az aromaterápia, amit csakis 100%-ban tiszta, minőségi illóolajokkal szabad végezni. A természetgyógyászat régóta alkalmazza az egy evőkanál extra szűz olívaolajba cseppentett levendula illóolajat citrom illóolajjal keverve, előbbi gyulladás csökkentő, utóbbi vírusölő hatású. A szer gyengéd mellkason, háton bemasszírozásával enyhíthetjük a testhőmérsékletet és segíthetjük gyermekünket a gyógyulásban.

A babáknál nagyobb veszélyt jelenthet a sűrűn váladékozó orr és az ebből kialakuló felülfertőzések. Ezek miatt fontos a sűrű orrszívás, ami előtt a váladékot tengervizes orrspray-vel ajánlott lazítani, oldani. A hideg párásítókba ilyenkor például Salvus vizet érdemes párologtatni, ami szintén nyákoldó hatású. A tejtermékek fogyasztása nagyobb korban is mérsékelten ajánlott, hiszen bőséges nyáktermelő hatásuk miatt a gyermek fogékonyabb lehet a felsőlégúti problémákra és nehezebben gyógyul is belőlük.

Az éjszakai mumusok egyike a krupp, melynek felismerése, gyors kezelése életet menthet. A fuldoklással egybekötött köhögési inger enyhítésére azonnali friss hideg levegő és hideg párásító hozhat gyógyírt, és a lehető leghamarabb kórházba kell juttatni a gyermeket. Létezik olyan receptre kapható kúp, ami segíthet a légutak teljes elzáródásának megakadályozásában, de ezt azok számára írják csak fel, akik hajlamosak a betegségre.