A háziállatok szerepe a családban

2018. november 9.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én csak akkor érzem, hogy teljes a család, ha a négylábú barátaink is részesei az otthonunknak. A kedves négylábúak nemcsak feltétlen szeretetükkel, de a gondoskodás utáni vágyukkal is segítettek abban, hogy felnőttkoromra tudatosabb és felelősségteljesebb felnőtté váljak. Mi mást kívánhatnék még a gyermekeimnek, mint azt, amit én tanultam a háziállataink tartása során?

Állatot tartani jó, de miért?

Gondoltad volna, hogy az állatokkal való terápiát már a 18. században is használták az érzelmileg elmaradott emberek kezelésére? A betegek ezt követően nyitottabbak, nyugodtabbak, aktívabbak lettek, könnyebben teremtettek kontaktust orvosaikkal, ápolóikkal. Ezen tevékenység alatt mély kapcsolat alakult ki állat és beteg között, nagyban segítve ezzel a kezeléseket és az emberi kapcsolataik normalizálódását. Ettől számítva exponenciálisan nőtt az állatterápia jelentősége és hatékonysága is.

A szereteten és tiszteleten, egymás megismerésén alapuló állat-gyerek kapcsolat növeli a gyerekek önbizalmát, erősíti a non-verbális kommunikációt, türelemre, empátiára nevel. A gyerekek nagyobb korban sokat olvasnak az állataiknak, „megbeszélik” velük az élet nagy kérdéseit, elárulják féltett titkaikat, így a közösségekből érkező stresszt is könnyebben tudják kezelni. A háziállatok által barátságokat lehet kötni és szorosabbra fűzni, és kiváló a gátlásosság feloldására is.

Milyen kisállatot válassz?

  • A tengerimalac nemcsak bájos, hanem remek játszótársa is lehet a gyerkőcnek. Szereti a hasát, bármilyen zöldséget, gyümölcsöt szívesen fogad.
  • Manapság már nem csupán húsvétkor szokás nyulat venni, egyre több kisgyerekes család választja a négylábú szőrmókot háziállatnak. A nyúl gondozása nem túl bonyolult, ám következetességet igényel, és a kis jószágnak szüksége van saját térre.
  • Ha már idősebb a gyerkőc, és nagyobb felelősséget képes vállalni, akkor a macska is remek választás lehet. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod, mint egy kisebb rágcsáló esetében, hiszen a macskatáp, az alom, illetve a rendszeres orvosi vizsgálatok, oltások nem túlzottan olcsók.
  • Kutya tartása nagy körültekintést igényel. Fontos, hogy olyan fajtát válasszunk, akinek habitusa, temperamentuma illeszkedik családunk életmódjához. Kutya esetében plusz lehetőség, hogy gyermekeinket felelősségvállalásra neveljük, ha együtt eljárunk kutyaiskolába.A kutya a macskához hasonlóan elég sokba kerül, hiszen tápot kell neki vásárolni, egyes fajtáknak a szőrét is különös odafigyeléssel kell gondozni, és persze szükség van oltásokra, állatorvosi ellenőrzésekre.

Sose feledjük el, hogy az állatért felelősséggel tartozunk. Míg a sétáltatást, az etetést és a gondozást rábízhatod a gyermekedre, addig a háziállatod egészségét és biztonságát neked kell biztosítanod. Ha volt már kutyusod vagy macskád, biztosan te is tudod, hogy az állatorvosi kezelésekért bizony mélyen a zsebedbe kell nyúlni. Éppen ezért ajánlom a figyelmedbe az AEGON kisállat biztosítását, amely segít levenni a válladról a terhet, ha négylábú családtagod orvosi kezelésre szorul, hogy még sok időtök legyen a közös játékra. A részletekért kattints ide: https://bit.ly/2S0QFIv