Hogyan válasszunk babakocsit?

2018. augusztus 10.

Rengeteg féle babakocsi közül lehet választani. Van három és négykerekű, autós babaüléssel kombinált, terepre való és sportos is. Mi alapján válasszuk ki a nekünk megfelelőt?

Az ár

Mindenkinek más a drága és más az olcsó. Lehet, hogy az első babánk kocsiját vesszük meg, de közben tudjuk, hogy bővíteni szeretnénk a családot, ezért a kocsinak több babát is ki kéne szolgálnia. Vannak egyszerűbb, olcsóbb babakocsik, amikhez külön vásárolhatunk hozzávaló mózeskosarat, napvédőt vagy autósülést, míg más típusnál minden létező tartozékot, még az autós ülést is tartalmazza az ár, ami ennek megfelelően magasabb. Attól függően, milyen tartozékokra lesz szükségünk, vizsgáljuk meg, ár/érték arányban melyik változat éri meg jobban.

Több funkciós vagy külön-külön kocsi a különböző funkciókhoz

Hódítanak a kombi kocsik. Autósülés, amely egy mozdulattal a kocsira csatlakoztatható, mózeskosaras rész és sportkocsi egyben. Az ilyen kocsik sokszor összecsukva is hatalmas helyet foglalnak, a kiegészítők helyigényéről nem is beszélve. Vásárlás előtt mindenképp ellenőrizzük, be fog-e férni a csomagtartóba, illetve fel tudjuk-e emelni a buszra segítség nélkül. A babahordozó, amelyet az autóba teszünk, ugyanakkor nem alkalmas arra, hogy sokáig abban hordozzuk a picit a napi séta idején is. A még maguktól ülni nem tudó babákat nem szabad ilyen hordozós babakocsiban szállítani, mert kezdetben a gerincük védelme érdekében fektetve kell őket sétáltatni.

Ha megengedhetjük magunknak, akkor első hónapokra a legkényelmesebb a mózeskosaras, hagyományos, kényelmes rugózású babakocsi lábzsákkal, napernyős résszel, átfordítható tolási iránnyal. Ez a későbbiekben is jó szolgálatot tesz, ugyanakkor a biztonsággal ülni tudó babáknak egy esernyő kocsi, sportkocsi, amelyben a baba előre néz, is megfelelő már. Ezeket a könnyebb babakocsikat egyszerűbb összecsukni, szállítani is, ezért ahogy nő a gyerek, általában erre a változatra térnek át az anyukák. Nagyon fontos, hogy minden sportkocsiban legyen öt pontos biztonsági öv! Az külön jó, ha a sportkocsi dönthető, ha elalszik a pici, ne lógjon addig a feje, míg hazatoljuk a játszótérről.

Ha a baba mellett is szeretnénk sportolni, akkor ennek megfelelő, terepre való vagy a futáshoz ajánlott háromkerekű babakocsit válasszuk. Ha futás vagy görkorcsolyázás közben is magunk előtt toljuk a kicsit, akkor a kocsin mindenképpen legyen kézifék is.

Hogyan és mivel közlekedünk, hol élünk

Más a szempont ott, ahol az anyuka naponta használja a közösségi közlekedést, és más, ahol autóval jár, és a kocsit egy mozdulattal kell betenni a csomagtartóba. Nézzük a méreteket, próbáljuk ki az összecsukást, emeljük meg a kocsit, hogy elbírjuk-e magunk a babával együtt. Gondoljuk át, fel- vagy le kell-e cipelnünk a kocsit mindennap a lépcsőkön vagy épp a kicsi liftben kell vele együtt beférni. A kocsi kerekei lehetnek nagyok vagy kicsik, stabilak vagy bolygókerekűek, amelyek egy mozdulattal stabilizálhatóak.Más válik be egyenetlen terepen, térkövön, földúton vagy az aszfalton. Gondoljuk végig, hogy a legtöbbször merre járunk, és ez alapján döntsünk. Praktikus, ha a kocsi alatt egy rakodófelület van kialakítva.Ide be lehet tenni a mindennapi vásárlásunkat, játékokat, vizet.

Használt vagy új

Nyugodtan vásároljunk használt kocsit, ha azt vásárlás előtt meg tudjuk tekinteni, ki tudjuk próbálni. Internetről utánvéttel ne szállítassunk otthonunkba használt kocsit, mert előfordulhat, hogy nem azt kapjuk, amit a fotón láttunk és a magánszemély nem veszi vissza. Ha webáruházból veszünk új kocsit, akkor lehetőségünk van a vásárlás után meggondolni magunkat, és visszaküldeni az árut, de ez plusz pénzbe kerül. Alapvetően internetről akkor vegyünk, ha előtte egy ugyanolyan darabot már ki tudtunk próbálni a valóságban. Amennyiben használt babakocsit vásárolunk, érdemes valamilyen klórt nem tartalmazó fertőtlenítő spray-vel és vízzel áttörölni, mert az nem bántja a színeket. Alapvetően pedig a babakocsit ugyanúgy, mint a baba egyéb dolgait, rendszeresen tisztítani kell.

Testvérek a kocsiban

Ha jön a kistestvér, és még a nagyobb testvér is sportkocsiban ülő korú, akkor vásároljunk testvér kocsit.Ebben elől utazik a nagyobb ülve, hátul a kisebb a fekvő részben. Praktikus, de hosszú és kicsit nehéz vele kanyarodni. Ha viszont a nagyobb testvér már biztonsággal jár, akkor elég, ha olyan kocsit veszünk, aminek a végén van fellépő, ahová a nagyobb feláll, és így mi elég gyorsan tudunk haladni, ha a nagyobb elfárad. Ilyen fellépőt egyébként külön is lehet kapni.

Ikerbabakocsik

Ha két, esetleg három baba érkezik, akkor általában a nagyobb bababoltokban rendelhetünk megfelelő babakocsit.De a bemutató darabot mindenképpen nézzük meg, az összecsukott, kinyitott méreteket, hogyan lehet szállítani, eljutni vele az orvoshoz, játszótérre. Az ikerkocsiknál is kétféle verzió van, egymás mögé, illetve egymás mellé is ültethetők a gyerekek. Gondoljuk végig, melyik fajtával tudunk könnyebben közlekedni.

Tájékozódjunk, fórumozzunk

Bármilyen kocsit is vásárolunk, a döntésre hagyjunk magunknak időt. Az internet nagy segítségünkre lehet, mert az anyukák szívesen megosztják tapasztalataikat a fórumokon. Azonban az a legbiztosabb, ha elmegyünk egy szaküzletbe, és kipróbálunk többféle modellt is.