A szánkózást is tanulni kell

2019. október 3.

A legkisebb gyerekekkel való szánkózáskor a biztonságot tekintsük az elsődlegesnek, míg a nagyobbakat a lankás domboldalon már egyedül is hagyhatjuk csúszni. Ajánlunk pár megfelelő szánkópályát.

A szánkózás kiváló téli sportolási lehetőség. A szabadban vagyunk, jó levegőn, mozgunk. Akár kirándulással is összeköthetjük a csúszkálást.

A kisebb gyerekeket egyszemélyes, karfás szánkóban húzhatjuk, ha már stabilan tudnak ülni. Nekik még elég nagy élmény az is, ha a sík terepen anya-apa húzza őket. Ez elég biztonságos, de így is előfordulhat, hogy egy kanyarban borul a szánkó. 2-3 éves kor fölött már használhatjuk a kétszemélyes szánkót, de csak enyhén lankás domboldalon csússzunk a gyerekkel. A kicsit vegyük magunk elé, és előtte fogjuk a szánkó kötelét, amit a gyerek is fogjon.

A kisiskolás gyerekeket már hagyhatjuk egyedül is csúszni, de még mindig lankás domboldalt válasszunk ehhez. Meredekebb, kanyargósabb terepen továbbra is együtt menjünk, vagy a nagyobb testvért bízzuk meg az irányítással. Keressünk kevésbé zsúfolt helyet, hogy minél kevésbé fordulhasson elő ütközés, baleset.

Milyen szánkót válasszunk?

Csúszni bármivel lehet, műanyag csúszkával, bobbal, fémszánkóval vagy a klasszikus fával. A kisgyerekeknek a fa, karfás szánkó a leginkább megfelelő, mert abban stabilan tudnak ülni, és nem fáznak olyan könnyen fel. Akár egy plédbe is be tudjuk őket csavarni, ha nagyon hideg van, mivel a kisebb gyerekek inkább ücsörögnek a szánkón, mint futkosnak a hóban.

Testvéreknek jó választás a kétszemélyes szánkó vagy bob. A klasszikus faszánkóval könnyebb borulni, mint egy széles bobbal, ugyanakkor kényelmesebben lehet ülni rajta és jobban irányítható.

Hova menjünk szánkózni?

A kisebb gyerekekkel elég, ha egy közeli parkban játszunk, esetleg kisebb dombról csúszunk. Erre megfelelő terep például a Városliget, de nagyobb gyerekekkel a Tabánban vagy a Gellérthegyen is csúszhatunk. A Normafát inkább kerüljük el annak zsúfoltsága miatt, mert ott gyakran keverednek a síelők és a szánkózók, ami balesetveszélyes.

Megfelelő esetén kiváló szánkópálya található Visegrádon, a Nagyvillám sípálya mellett, Bánkúton, Dobogókőn és Eplényben is többek között. Érdemes webkamerán megnézni indulás előtt, hol milyen a hó állapota, illetve van-e egyáltalán. A legtöbb helyen ugyanis csak a sípályákat hóágyúzzák, a mellettük lévő szánkópályát nem. Eplényben a szánkópályát például más üzemelteti, mint a sípályát. Bánkúton ugyanakkor a szánkópálya is hóágyúzott, így ott jó minőségű hó van.

Ha külföldre mennénk amiatt, hogy ott biztosan van , akkor irány Szlovákia vagy Ausztria. A legközelebbi terep Donovaly, ahol a Patty Ski Funpark mellett van kialakított szánkópálya is. Ezen a gyerekek és a felnőttek egyaránt csúszhatnak, szombat esténként pedig kivilágított szánkózásra is lehetőség van.

Ausztriában Bécs számos közparkjában lehet szánkózni a lankás dombokon, ha van arra alkalmas hó, de például a Praterben -2 fok alatt egy mesterséges szánkópályát is kialakítanak.