Hol szerezhet barátokat óvodáskorú gyerekünk?

2015. június 9.

Barátokra a gyerekeknek is szükségük van. Nem is gondolnánk, mennyi helyen találhatnak új játszótársakra.

A barátkozás, a társas kapcsolatok kialakítása bizony már a születéssel megkezdődik. Minél többet énekelünk, mondókázunk, játszunk a picivel, minél többet bohóckodunk a csecsemőnek, annál hatékonyabban készítjük fel a közösségi élményekre. Ezért is fontos a sok séta a babával, ezért érdemes minél előbb látogatást tenni együtt a játszótéren, és hagyni, hogy a rokonságban lévő többi gyerekkel találkozhasson a kicsi.

Óvodáskorban is jó, ha a család nem mindig a négy fal között éli a mindennapjait. Ez már az a kor, amikor a gyerekek nem egymás mellett, hanem egymással játszanak. Az óvodában egészen biztosan szerez barátokat, ám ha ez valami miatt ott nem történik meg zökkenőmentesen, akkor is találhatunk alkalmat a haverkodásra. Teremtsünk lehetőséget, hogy találkozhasson gyerekekkel.

Baráti és családi összejövetelek

Hívjuk el a barátainkat, vagy mi menjünk el hozzájuk, Szervezzünk családi összejöveteleket: csináljunk közös programokat: süssünk - főzzünk, kertészkedjünk, énekeljünk együtt, és ha tudunk, zenéljünk otthon. Ha hívnak bennünket a barátok, vagy a tágabb családi kör, ne maradjunk ki az eseményekből: esküvő, keresztelő, születésnap, névnap, lakásavató, minden olyan esemény, ahova gyermekeikkel együtt mennek el a szülők.

Szervezzünk otthoni játszóházat

Nem kell nagy dolgokra gondolni. A gyerekünk elhívja néhány ovis barátját, mi pedig só-liszt gyurmázunk velük, vagy megtanítjuk őket papírból hajót, csákót, repülőt, állatfigurákat hajtogatni. Az óvodás társ szülei is örülni fognak, ha lesz néhány szabad órájuk a csemeték nélkül. Legközelebb nekünk jön majd jól a segítség, és a gyermekünk is jól érzi magát. Kis szerencsével mi magunk is barátokat szerezhetünk.

Játszótér, közpark, közkert – ideális helyszínek barátkozásra

A legkézenfekvőbb megoldás rendszeresen eljárni a legközelebbi játszóterekre. Ha nincsen a közelben játszótér, akkor parkokban, közkertekben lesznek kiránduló, sétáló családok gyerekkel. Vannak olyan parkok – például Budapesten a Károlyi-kert, ahol játszósarkot is kialakítottak a kicsiknek.

Játszóházak és foglalkozások

A hazai és nagyvárosokban is működnek játszóházak, foglalkoztatók, táncházak, gyermekeknek koncertet szervező helyek. Vigyük el időnként a kicsit, hagyjuk, hogy bátran beszédbe elegyedjen, barátkozzon és játsszon másokkal.

Kirándulás erdei tanösvényeken, kiruccanás kilátókhoz

Minél népszerűbb egy kirándulóhely, annál valószínűbb, hogy kisgyermekes szülőkkel, nagyszülőkkel találkozunk. Ilyenkor szabadon futkározhatnak, nézegethetik a bogarakat, virágokat, megoszthatják egymással az élményeiket. Nem csak a gyerekek, hanem, a szülők is beszélgetőpartnereket, barátokat szerezhetnek.

Múzeumok játszóházai, játszóterei

Már maga a múzeum is élmény a számukra, ám ha olyan helyet találunk, mint amilyen a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, akkor az egész napot erre a programra szentelhetjük, a gyerekeket nem lehet onnan indulásra bírni.

A legfontosabb példával a mi viselkedésünk szolgál. Ha azt látja, hogy nekünk is vannak barátaink, tartjuk a kapcsolatot a rokonainkkal, társas életet élünk, új barátságokat alakítunk ki, időnként kiruccanunk, akkor ez lesz számára a követendő minta.