Húsvéti ötletek karantén idejére

2020. április 10.

Az idei húsvét kicsit másképp alakul, mint ahogy eddig megszoktuk. Több hagyományos dologra most nincs lehetőség; a fiúk nem indulhatnak locsolkodásra, és sajnos a nagyszülőkhöz sem mehetünk át egy finom húsvéti ebédre. Mégsem kell lemondanunk mindenről! Gondoljuk újra az ünnepet, és tegyük a családi tradíciókat karantén-baráttá. Egy kis kreativitással sikerülni fog!

Csak pozitívan!

Természetes dolog, hogy a bezártság, barátainktól, szeretteinktől való távolság megvisel minket, de nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is igyekezzünk optimisták maradni! Örüljünk annak, hogy a szűk család együtt lehet. Öltöztessétek tavaszba otthonotokat, és vegyétek elő a húsvéti dekorációt! Ha tehetitek, ne hagyjátok ki a közös tojásfestést sem! Gondozzátok a lakásban, a kertben vagy az erkélyen lévő növényeiteket! Örüljetek a napsütésnek! Lassan beköszönt a jó idő, ezért aki teheti, annak érdemes kialakítani a kertben vagy az erkélyen egy klassz kis pihenősarkot - a Pinteresten például nagyszerű DIY ötletekre bukkanhattok.

Állítsátok össze a húsvéti menüt!

Készítsétek el a kedvenc ünnepi ételeiteket! A főtt tojás, a sonka, a retek, az újhagyma és a torma mind-mind a húsvéti menü részei. A kenyeret vagy a kalácsot akár magatoknak is megsüthetitek az interneten fellelhető receptek alapján. Terítsétek meg szépen az asztalt, és egy előre egyeztetett időpontban kapcsoljátok be magatokhoz a távol lévőket egy közös ebédre, vacsorára.

Húsvét vallási szempontból

Több család ünnepi hagyományához hozzátartozik a nagyszombati mise. Idén sajnos nincs lehetőség templomba látogatni, de akinek kedve tartja, a tv csatornák élő adásait nézve vagy online formában részt vehet a misén. A Magyar Kurír weboldalán elérhető az online szentmise közvetítések listája, időpontja és linkje.

Közös tevékenység a gyerkőcökkel

Avagy 3 húsvéti tipp az otthoni karantén idejére

(Forrás: jatektenger.hu)

  • Tojásvadászat vagy kincskeresés
  • Tojásverseny
  • Húsvéti bowling

1. A húsvéthétfői tojás keresgélés vagy kincsvadászat vidám családi program lehet, és nemcsak a kertben, hanem a nappaliban is! Használhattok régi Kinder-tojásokat, amiket megtölthettek különféle üzenetekkel, például „ugrálj, mint egy nyuszi”, „bégess, mint egy bárány”, stb., így a hagyományos keresgélésből mókás játék válik. Adjatok különféle játékos instrukciókat és rejtvényeket a gyerekeknek, hogy hová rejtettétek el a kincset. Kombinálhatjátok szókereséssel is: rajzoljatok a tojások tetejére egy-egy betűt, a gyerekek feladata pedig az, hogy a tojások felfedezésével a nekik szóló üzenetet is kirakják. Nehezítésként – de a biztonságra odafigyelve –, akár szembekötve is kereshetik a tojásokat, miközben „hideg-meleg” útmutatásokkal segítettek nekik.

2. Régi udvari vagy kerti játék, más néven tojás- és kanálverseny. Nincs szükség másra, mint néhány keményre főzött tojásra és pár fémkanálra. Helyezzétek a gyerekek kanalába a tojást, a feladat pedig az, hogy eljussanak egy kijelölt pontig anélkül, hogy leejtenék. Beltéren is megvalósítható, viszont ez esetben érdemes extrán odafigyelnetek arra, hogy keményre főzzétek a tojásokat, így nem lesz minden maszatos, ha leesnek a földre.

3. Vegyetek elő néhány műanyag palackot, amiket tetszés szerint nyuszis képekkel is díszíthettek. A cél, hogy ezeket egy mini labdával feldöntsétek. A kisebb gyerekekkel zoknik segítségével is gyakorolhatjátok a célba dobást. Fogjatok egy pár zoknit, és dugjátok őket úgy egymásba, hogy a zokni eleje kilógjon, így úgy fog kinézni, mint egy nyuszifej két lelógó füllel, amiket a kicsiknek egy kosárba kell bedobniuk.