Így ápold babádat!

2018. július 11.

Otthon is könnyedén készíthetünk babaápolási termékeket, amik megfelelően tisztítják, óvják a bababőrt.

Ezek a termékek jóval olcsóbbak, mint a bolti babatermékek, ezért minden esetben érdemes magas minőségű alapanyagokat választani. Kizárólag hidegen sajtolt olajakat és bio vagy egyéb megbízható forrásból származó növényi termékeket válasszunk, hiszen a szennyezett összetevők ezeknél a készítményeknél is allergiát okozhatnak a picik érzékeny bőrén.

Kisebbeknek

Még a szakemberek között is eltérő a vélekedés arra vonatkozóan, hogy egy csecsemőt minden nap meg kell-e fürdetni. Egy ilyen apró gyermek gyakorlatilag nem izzad, nem lesz koszos, és ha a pelenkázások során amúgy is leöblítjük a fenekét, akkor gyakorlatilag felesleges a fürdéssel járó tortúra és főleg a babafürdető használata. A klóros víz és a szintetikus tisztítószerek is szárítják a bőrt, könnyedén felborítják az érzékeny bababőr egyensúlyát, elveszik annak védekezőképességét. Így lesz egyre több gyermek már nagyon korán ekcémás.

A mézes-zabos babafürdető tisztít, fertőtlenít, ugyanakkor gazdagon táplál is, ennek ellenére ezt is csak akkor alkalmazzuk, ha szükséges (vagy 2-3-szor hetente). 2 evőkanál zab- vagy zabpehelyliszthez tegyünk egy teáskanál akácmézet, majd kissé hígítsuk valamilyen folyadékkal. Igény szerint ez utóbbi lehet víz, de ha a baba bőre valami miatt gyulladt, legjobb, ha anyatejet használunk. Ha a baba nem allergiás, alkalmazhatunk tehéntejet, esetleg kecsketejet, vagy növényi tejet, zab-, rizstejet.

A krémet – ha elég híg – a száraz bőrre kenjük, majd a fürdővízzel lemossuk. Ha nem lett elég híg, használhatjuk úgy is, hogy előbb benedvesítjük a baba bőrét, majd ezt a nedvességet felhasználva kenjük el a sűrű krémet a testén.

Nagyobbaknak

Kisgyermekek számára nem ajánlott a látványosan habzó (tenzides) fürdetők, se a kőolajszármazékokat tartalmazó gyógyszertári fürdetőkrémek alkalmazása. A legkíméletesebb megoldás a mindennapi tisztálkodásra a különféle hidegen sajtolt bőrápoló olajak alkalmazása – olívaolaj, mandulaolaj, szőlőmagolaj – amelyet vékonyan a bőrfelületre kenünk, majd a fürdővízzel leöblítünk. A bőrfelületre kent olaj oldja a bőrön összegyűlt zsíros szennyeződéseket, majd a vízzel gyengéden leoldódik a bőrről, miközben egy vékony védőrétegben mégis ott marad és védi azt a klórtól. Ha pedig komolyabban koszos a gyerek, például egy nyári strandolás vagy egy nagy homokozás után, használjunk organikus házi szappant a fürdetéséhez.

Mi való az érzékeny babapopsira?

Popsivédő krém használata sem szükséges folyamatosan, különösen akkor nem, ha mosható pelenkát használunk és azonnal cseréljük azt, ha szükséges. Ilyenkor érdemes a popsit langyos folyóvízzel lemosni, még szappan sem feltétlenül szükséges minden alkalommal.

A popsivédő krém alapvetően hidegen sajtolt bőrápoló hatású olajak (napraforgó, kókusz, olíva, sheavaj), magolajak (grépfrút, csipkebogyó), illóolajak (levendula, teafa), és a gyulladáscsökkentést, fertőtlenítés szolgáló egyéb összetevők (cink-oxid, bórax) keveréke (az utóbbiak akár elhagyhatók). Ezen kívül, hogy a krém állag-megőrzése szobahőmérsékleten is biztosított legyen, szoktak hozzá tenni méhviaszt, ami önmagában is kiváló bőrápoló, és a különféle fázisok (vizes, olajos) keveredését is szolgálja (emulgeál).

4 evőkanál alapolajat keverjünk össze 1 evőkanál méhviasszal és vízfürdőn olvasszuk meg. Ha teljesen felolvadt minden, hagyjuk abba a melegítést és keverjük hozzá a cink-oxidot, majd habverővel verjük fel. Az illóolajakat (ekkora mennyiséghez összesen 5 csepp) és a magolajakat (3-3 csepp) a végén tesszük hozzá, amikor az elegy már kihűlt.

Popsitörlőt a legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha olívaolajat (50 ml) jojobaolajjal (5 csepp) elkeverünk, majd felhígítjuk vízzel (100 ml). Ebbe áztatunk papírtörlőt, amit azonnal felhasználunk.A cink-dioxid és bórax használatával óvatosan bánjunk, mert nagy mennyiségben mérgező a készítőre nézve és természetesen a baba sem lehet ilyenkor a közelünkben! A krém elkészítése után alaposan mossunk kezet!