Így közlekedj kicsi gyerekkel!

2018. október 10.

A mindennapi közlekedés során számos veszélyes helyzet adódhat, amiért a legfontosabb szabályokat minél előbb meg kell tanítani a gyereknek. Olvasd el Aegon Anna hasznos tanácsait, amelyeket megszívlelve könnyebbé és biztonságosabbá teheted az utazást a legkisebbek számára is.

Tanítsd meg a szabályokra.

Már akkor kezdd el a közlekedési szabályokat magyarázni, amikor a gyerek még a babakocsiban ülve nézelődik. Itt persze nem a jobbkéz-szabályt kell megtanítani a kicsinek! Kezdd az alapokkal! Mondd meg neki, hogy a piros lámpánál meg kell állni, és csak akkor szabad lelépni a járdáról, ha zöld jelzést kapunk. Ami pedig még nagyobb segítség lehet, ha olyan könyvet olvasol fel neki, amelyik egyszerű és játékos nyelven mutatja be a közlekedési szabályokat.

Anya kezét fogni kell!

Ez volt az első szabály, amit én is megtanítottam a kislányomnak. Mindegy, hogy a forgalmas úttesten kelünk át, vagy együtt megyünk bevásárolni, anya vagy apa kezét mindig fogni kell. Ettől nem szabad eltekintenünk, mert a gyerekek szeretnek nézelődni, és egy óvatlan pillanatban szem elől veszíthetnek minket a tömegben. Hajlamosak leülni az úttest közepén is, ha épp meglátnak valami csillogó papírt, így az a biztonságos, ha mindig fogod a kezét és irányítod őt.

Hogyan közlekedjetek együtt?

A kicsi gyerekeknél nemcsak a babakocsi a hordozás legjobb módja! A hordozókendővel nemcsak közelebb érezheted magadat a babádhoz, de a városi tömegközlekedést is megkönnyíti. Érdemes figyelni arra, hogy ha elől hordozod a gyermeked, akkor már a kisebb súly – 4-5 kg – is megterhelheti a gerincedet. Ne félj attól, hogy rosszul kötöd meg a kendőt, mert a tanácsadó készséggel beavat a rejtelmekbe. Ha szeretnél te is a gyermekedhez közel mozogni és szabadon járni a városban, érdemes beszerezni egy kendőt is a babakocsi mellé!

Tanítsuk meg a személyes adatokat!

Ugye te is az a fajta anyuka vagy, aki szeret felkészülni a legrosszabbra is? Sok olyan hírt hallani, hogy egy kisgyermek rajta maradt a buszon, vagy éppen nem volt ideje leszállni róla. Tanítsd meg neki, hogy ha a megállóban maradt, ott is kell maradnia, mert anya visszamegy érte azonnal! Ha pedig fent maradt a járművön, a következő megállóban kell leszállni, és ott megvárni anyát. A biztonság kedvéért meg kell tanítani a gyereknek a teljes nevét, nem csak a keresztnevet, hogy a szülők könnyebben beazonosíthatók legyenek, illetve amint elég nagy a gyerek, tanulja meg a pontos lakcímet is. Nagyobb tömegben, bevásárlóközpontban, rendezvényeken érdemes karszalagot adni a gyerekre, amin szerepel a neved, telefonszámod és a gyermeked teljes neve.

Kivel állhat szóba, és kivel nem?

Egy kicsi gyerek még megbízik a felnőttekben. Ha véletlenül eltűnik, elveszik a tömegben, tanítsuk meg, ki az, akihez bizalommal fordulhat. Ha rendőrt lát, ő az első számú segítség. Bevásárlóközpontban a bolti eladó segíthet, míg utcán elsősorban olyan anyukát keressen, aki kicsi gyerekkel van.