Játsszunk otthon!

2020. április 1.

Van hogy az időjárás, esetleg egy betegség kényszerít négy fal közé, olykor egyéb nem várt helyzetek. Gyermeked viszont mindezek ellenére is teli van energiával, amit nem könnyű kordában tartani, ha épp nem lehet a játszótérre menni. Viszont nincs lehetetlen. Erre mutatunk most pár bevált ötletet.

Bár a legtöbb lakásban nincs akkora hely, hogy a gyerek szabadon rohangászhasson, ettől még nem kell lemondanunk a mozgás öröméről. Ha pedig a család együtt játszik, vagy versenyt rendez, az még inkább izgalmassá teszi a programot.

Milyen játékokat játsszunk egy bölcsődéssel, kiscsoportossal?

A legkisebb gyerekeknek még a mozgáskoordinációját, finommotorikáját kell fejleszteni. Épp ezért velük játsszunk például nagy, felfújható labdával. Ha van elég hely, dobhatjuk egymásnak, ha nincs, akkor jelöljünk ki egy pályát, amin végig kell a labdát gurítani úgy, hogy az nem térhet le az útról. Minél ügyesebb a gyerek, annál kisebb labdával játszhatunk. Ha ügyes, fakanállal, műanyag, játék golfütővel, kis seprűvel terelje a labdát a megfelelő irányba.

Ha megunta a gyerek, akkor játszhatunk a lábunkkal is. Mezítláb szedegessünk fel a földről ceruzákat, papírgalacsint, madzagot. Versenyezzünk, hogy kinek megy jobban!

Játékok nagyobbakkal

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre ügyesebbek. Nagycsoportosokkal, kisiskolásokkal játszunk labirintust vagy pókhálósat. A rendelkezésre álló hely nagyságától függően székekből, asztalból, dobozokból képezzünk egy labirintust, amin végig kell menni úgy, hogy nem érhetünk a tárgyakhoz, vagy nem verhetjük le a tárgyakra helyezett labdákat, golyókat. Ha kevesebb a hely, húzzuk össze a bútorokat, és madzaggal kötözzünk pókhálót. Minél hosszabb a madzag, annál több útakadállyal tudunk dolgozni. A feladat, hogy úgy bújjunk át a madzagok között, hogy semmit nem borítunk fel közben.

Kincskeresés

Minden gyerek imádja a kincskeresést, amivel rövidebb-hosszabb időre könnyen leköthetjük őket. Főleg nagycsoportos kor fölött ajánljuk ezt a játékot. Rejtsünk el a lakásban útmutató üzeneteket, a végén pedig egy apró ajándékot, amit meg kell találni. Találjunk ki egy izgalmas történetet arról, hogy mit és miért kell megkeresni. Ha még nem tud olvasni a gyerek, rajzoljunk neki képregényt, vagy rajzos útmutatót kézügyességünktől függően. Ha ez nem megy, fotózzuk le a lakásban lévő pár tárgyat, nyomtassuk ki, majd a képeket vagdossuk össze kirakósnak. Rakja ki a gyerek, majd keresse meg a tárgyat, ahol elrejtettük a következő megfejtendő üzenetet.

A nagyobb gyerekeknek, akik már tudnak olvasni, írhatunk egy-egy rövid szöveget, ami tovább viszi a kitalált történetet. Minden állomásnál lehet egy apró feladvány, labirintus-feladat, puzzle, számolós vagy párosítós feladat, ezeket az otthon lévő feladatgyűjteményekből kimásolhatjuk. Hogy mozogjon is a gyerek, lehet teljesítmény-próba is egy-egy állomáson: például guggoljon le 20-szor vagy szökdécseljen fél lábon. Ha teljesítette a próbát, akkor kaphatja meg a következő üzenetet.

Bármit is találunk ki, a lényeg, hogy játék közben, észrevétlenül fejlődik a gyerek mozgása, memóriája, koordinációja, szövegértése is, ha együtt játszik a család, akkor az újabb közös élménnyel gazdagít mindenkit.