Kálcium pótlása, ha nem fogyaszthat a kicsi tejterméket

2015. december 11.

Egyre több kisgyereknél előfordul, hogy átmenetileg vagy tartósan nem szerepelhetnek a tejtermékek azétrendjükben. Tejfehérje-allergia esetén teljesen ki kell iktatni a tejet és tejterméket a kicsi étrendjéből, laktózérzékenység esetén pedig laktózmentes tápszereket, tejterméket fogyaszthat.

Ha valamilyen kiütés vagy allergiás tünetek, emésztési problémák jelentkeznek a gyereknél, elsők között vizsgálják a tejtermékekre való reakciót. Allergia esetén ki kell iktatni teljesen a tejet és a tejtermékeket, míg laktóz intolerancia esetében jelentősen csökkenteni kell azok fogyasztását. A tejtermékek étrendből történő kiiktatásával egyidejűleg pótolni kell a szervezet számára a fehérjét és a kálciumot. Ezek a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlenek, hiányuk zavart okoz, többek között a fogak és a csontozat kialakulásban.

A tejben lévő fehérje pótlására a legalkalmasabb a hús, azon belül is elsősorban a szárnyasok. Nem ajánlott a marhahús és a borjúhús fogyasztása, mert a tehéntejhez hasonló fehérjeszerkezettel rendelkeznek.

Fontos, hogy az 1-3 éves gyereknek a napi ajánlott kalciumszükséglet 500/700 mg/nap a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása szerint.

Kalciumtartalmú élelmiszerek

A gyümölcsök közül a banán, a narancs frissen kifacsart leve, körte, alma tartalmaz kálciumot. Igen magas a szintje a piros ribiszkében és a málnában is. Az apró magvas gyümölcsöket azonban csak 2 éves kor után ajánlott adni.

A zöldségfélék közül a brokkoli, burgonya, lencse, karfiol, zöldbab, zöldborsó, 1 éves kor után a kelkáposzta alkalmasak a kalciumpótlásra, emellett ajánlott a petrezselyem zöldjét fogyasztani. Érdemes ahányszor csak lehet, fűszerezni vele a kicsi ételét.

A gabonatermékek közül a rizs, búzaliszt, rozsliszt ajánlott.

Olajos magvak közül a gesztenye, 6 hónapos kortól tökmag, napraforgómag, 1 éves kor után mandula fogyasztható. A mogyoró gyakori allergizáló hatása miatt nem ajánlott.

Ezen kívül a tojássárgája is hasznos kalciumforrás 1 éves kor után.

A növényi eredetű, a tejhez hasonló készítmények általában nem tartalmaznak tejcukrot és tejfehérjét. (A termék összetételét fogyasztás előtt meg kell vizsgálni, mert előfordulhat, hogy valamilyen tejszármazékkal dúsítják.) Bár ezekből éppen a tejben lévő hasznos fehérje hiányzik, alkalmanként növényi eredetű tejpótlókat is adhatunk gyermekeknek, de mértékkel. 3 éves korig elsősorban a rizstej jöhet szóba.

Hidrolizált tápszerek

A tej, illetve a kalcium pótlására a hidrolizált, laktózt nem tartalmazó tehéntej alapú tápszerek is alkalmasak, amelyekben a tejfehérje nagymértékben lebontott.