Különórák! Igen vagy nem?

2018. november 9.

Minden iskolás szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon mennyi különóra fér bele a gyermeke idejébe, és mi lehet szellemileg megterhelő a gyerek számára? Miért jó, vagy miért nem, ha a gyereknek kevés szabadideje marad?. Egy biztos: minden esetben a gyerek igényeit és terhelhetőségét figyelembe véve válasszunk különórát!

Mikor kell nemet mondani a foglalkozásokra?

Mit szeretnénk mi szülőként? Természetesen egy boldog és kiegyensúlyozott gyermeket, azonban a rengeteg különórával nem éppen ezt vesszük el tőle? Nem jut idő az elmélyülésre, az egy dologra fókuszálás és kibontakozást felváltja a szétaprózott figyelem. Nem hasonlít egy kicsit ez a saját életünkre, ami miatt olyan gyakran panaszkodunk? Éppen ezért érdemes megvizsgálni az érem másik oldalát, hiszen egy jól megválasztott iskola utáni tevékenység rengeteget segíthet a gyermekek fejlődésében. Íme néhány hasznos tipp, amelyet érdemes szem előtt tartani:

  1. Fontos, hogy a választás során a gyermek habitusa és érdeklődése és ne a szülő vágya domináljon. Vannak színpadra termett excentrikus, nagy mozgásigényű aktív és csendes, kreatív gyerekek, és mindegyikük számára meg lehet találni a tökéletes elfoglaltságot.
  2. Hagyjuk sodródni a gyermeket, hiszen ez a felfedezés, tapasztalatszerzés időszaka! Ha látjuk, hogy nyitottan és érdeklődően áll hozzá az új feladatokhoz, ne korlátozzuk a felfedezésben!
  3. Vigyázzunk az egyensúlyra, az irányított mozgásra és a kötetlen szaladgálásra egyaránt szükség van. Már ilyenkor is érdemes határokat szabni annak érdekében, hogy maradjon elég idő a pihenésre is.
  4. Ne óvjuk a széltől is a gyereket! Természetesen ezt nem könnyű betartani, hiszen egy rosszul elvégzett gyakorlat a tornaórán vagy egy balul elsült passz a fociedzésen balesetet okozhat. A gyerekeknek szóló HELP balesetbiztosítás azt a biztonságot nyújtja a szülőknek, hogy van, aki gondoskodik a segítségről, ha hirtelen kiadással járó baleset történik a gyerekekkel.

Miért válasszatok különórát?

Most pedig jöjjenek a különórák mellett szóló legfontosabb érvek! Mivel a kisebbek főként utánzással tanulnak a kortársaiktól, a nagyobb gyerekektől és a felnőttektől, így szinte rájuk ragad minden anélkül, hogy bárki is erőfeszítéseket tenne a fejlesztésük érdekében. A társas kapcsolatok kiépítése mellett az órán lehetősége van megismerni a képességeit és a határait is.

Azért is nagyon fontos, hogy gyermekünknek megfelelő különórát válasszunk, mert a hasonló érdeklődésű gyerekek között könnyebben alakul ki barátság. Ha csak mi erőltetünk rá valamit, nem fogja élvezni, nem teszi oda magát száz százalékosan. Ha nem elég ügyes, akár gúnyolódhatnak rajta a többiek, különösen a küzdősportoknál. Ha azonban egy olyan környezetet biztosítunk a gyermeknek, amiben jól érzi magát, akkor a csöndes típus is kinyílik, örömmel vesz részt minden órán. Sikerélményként élhet meg minden apróságot, legyen az egy háziverseny, egy fellépés, vagy egy szép tárgy elkészítése.

Van, aki hamar megtalálja a neki való elfoglaltságot, míg más folyton kísérletezik, minden évben mást próbál ki. Hagyjuk, hadd válasszon, de ahhoz ragaszkodhatunk, hogy amit elkezdett, azt legalább egy fél évig végig kell vinnie. Ne hagyjuk, hogy az első kudarc vagy fárasztó nap után kilépjen, de azt is vegyük észre, ha túlságosan leterheli a gyereket a különóra. Még az iskolásoknak is szükségük van elegendő szabad időre, amikor szabadon játszhat, ezt mindenképpen biztosítsuk az edzések mellett is. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az együtt töltött idő legalább annyit segít a gyermekek fejlődésében, mint a különböző különórák. Korábbi cikkünkben hasznos tippeket adtunk, hogyan lehet megerősíteni a szülők és gyerekek közti kötődést.