Miben segíthet az Apa?

2020. november 21.

Mit tehet a párod, hogy a kezdeti idők nehézségeit könnyebben áthidaljátok? Hogyan és miben segíthet a mindennapi teendőkben az apa, melyek azok a lelki támogatások, amelyekre ilyenkor szükség van? Nem könnyű ezekre a kérdésekre egyértelmű választ adni, de megpróbáltuk. Íme.

Az újdonsült apák úgy érzik, a szülészetről hazaérkező baba túlságosan pici, törékeny és nem lehet vele kapcsolatot teremteni. Logikus, ha arra várnak, hogy nőjön még egy kicsit, kezdjen el mászni, járni, beszélni. Csakhogy addig sok-sok hónap telik el, és ezt az időszakot kár lenne elvesztegetni. Igenis, az apák kivehetik a részüket a baba körüli teendőkből már az első naptól fogva. Ez mindenkinek hasznára válik, leginkább az anyának.

Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, nagy szükséged van/lesz a gyermekágyi időszakban párod támogatására, hogy megkapd a szükséges nyugodt körülményeket, és így a szoptatást, és az egymásra hangolódást ne zavarja meg semmi. Ha probléma merül fel a szoptatás során – ez még a gyakorlott anyukáknál is könnyen előfordulhat –, az apa figyelme és támogatása nagyon sokat segíthet.
Párod átvállalhatja a házimunka – ami nemcsak a bevásárlásból áll – egy részét, ha több gyereketek van, ő viheti, hozhatja őket az óvodába, iskolába. Ha még szoptatsz – főként a kezdetekben – szükség is van a tehermentesítésre, mert az éjszakai egy-két, netalán három etetés, felkelés egy idő után óhatatlanul fáradttá tesz.

Nemcsak pelenkázni tudnak

Eleinte nehéz kitalálni, mit is akar a baba, de a lehetőségek végiggondolásával előbb-utóbb fény derül a megoldásra: vagy éhes, vagy szomjas, vagy tele a pelenka, és ez zavarja, vagy egyszerűen csak érintésre, simogatásra vágyik. Egy idő után megtanulod, melyik sírás mit jelent. Például egy vájt fülű, babára hangolt apuka ebben is segíthet.
Ha az apa nemcsak a háztartásban, a testvérek körüli teendőkben segít, de a baba ellátásába is bekapcsolódik, bensőséges kapcsolatot alakíthat ki a picivel. Szoptatás után felveheti, büfiztetheti, pelenkázhatja a babát.
Ne feledd, te sem tudtad elsőre, hogyan kell tökéletesen pelenkázni. Úgyhogy legyél türelmes pároddal, és ha szükséges, többször is mutasd meg neki, hogyan kell a pelust úgy ráadni a picire, hogy ne szivárogjon ki a tartalma azonnal. Ha úgy látod, párod e téren reménytelen eset – bár ilyen kevés van –, inkább találj mást, amiben segíthet. Például sterilizálhat, vasalhat, reggelit készíthet neked. Hidd el, szívesen megcsinálja, vagy legalábbis megpróbálja.

Életre szóló szoros kapcsolat

Féléves kor után elérkezik a hozzátáplálás ideje. Babátok elkezd ismerkedni a főzelékekkel, gyümölcspépekkel. Ekkor már párod aktívan kiveheti a részét az etetésből.
Az esti fürdetés után egy nagyszerű közös program, hogy a baba az apa mellkasán fekszik és hallgatja megnyugtató szívdobogását.
Ha ilyen közelségben van csemetétekkel, az apa arca alig 20-25 cm-re van a baba arcától. És mint azt a korábbi cikkekből tudhatod, a kicsik kezdetben éppen ekkora távolságra látnak a legélesebben. Babád már az apukáját is felismeri, és ha közel hajol hozzá, őrá is úgy fog nevetni, mint rád, az édesanyjára.
A baba megismeri apukája illatát, biztonságban érzi magát, ha hallja mély hangját, fürdik nyugalmat árasztó kisugárzásában, hiszen, ha otthon van az apa, minden a legnagyobb rendben van.