Mikor jelentsem be a főnökömnek, hogy babát várok?

2018. június 6.

A kismama értelemszerűen először a családdal tudatja a jó hírt, hogy babát vár. Előbb-utóbb azonban be kell ezt jelenteni a munkáltatónál is. Hogy mikor és hogyan tegyük ezt meg, ehhez nyújt segítséget az alábbi cikk.

Évekkel ezelőtt csak attól kezdve élt a felmondási tilalom, hogy a kismama bejelentette munkáltatója felé a terhesség tényét. Ez számos vitás helyzetet szült, így megváltoztatták a jogszabályt a terhes nők előnyére. Így a terhesség pillanatától védettséget élvez a kismama, nem mondhatnak fel neki a munkahelyén. Ha felmondott a munkáltató, majd ezt követően derül ki a terhesség ténye, akkor a felmondás jogellenes.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kismama nyugodtan megvárhatja a 12. hetet annak érdekében, hogy biztos lehessen abban, hogy a terhessége rendben van, és csak utána jelenti be a munkáltatónak, hogy várandós. A bejelentés időpontja persze nagyban függ attól is, milyen viszonyban vagyunk a főnökünkkel.

Kis létszámú munkahelyen, ahol barátságos a légkör, akár előbb is beavathatja a főnököt a kismama arról, hogy babát vár, és kérheti diszkrécióját addig, míg a kritikus 12. hét le nem telt. Így nem kell magyarázkodni az esetleges rosszullétek, reggeli késések, fáradékonyság miatt. Kérhet a munkavállaló könnyített feladatokat, amennyiben az állapota miatt ennek szükségét érzi.

Amennyiben távolságtartó, hivatalos a viszony főnök és beosztott között, akkor célszerű a terhesség bejelentését a szóbeli közlés után írásban is megtenni annak érdekében, hogy később egy esetleges vitás helyzetben bizonyítani tudjuk a bejelentés tényét. Az ördög nem alszik, és egy rövid e-mail is megfelelő.

A terhesség bejelentésére nem csupán azért van szükség, hogy a kismama védett legyen, ne mondhassanak fel neki és ha szükséges, kérhessen munkaköri átsorolást. A munkáltatónak is időre van szüksége ahhoz, hogy pótlásunkról gondoskodhasson. Ennek érdekében az a szerencsés, ha tájékoztatjuk őt időben elképzeléseinkről, például hogy ha egészségi állapotunk engedi, meddig szeretnénk dolgozni, és mennyi időt szeretnénk majd otthon maradni a babával. Van olyan mama, aki egy év után visszamenne, míg más anya kitölti a 3 évet. Ha előre tudjuk azt is, a gyes után semmiképp sem térnénk vissza a régi helyünkre, ugyan nem kötelező ezt bejelenteni, de megkönnyítjük cégünk dolgát, ha tudják, mire számíthatnak. Egy cégvezetőnek sem mindegy, hogy határozott időre keres-e valakit vagy határozatlan időre, folyamatos munkavégzésre. Ez különösen akkor problémás, ha hiány van az adott munkaerőből, így csak magasabb fizetéssel vagy extra juttatásokkal, esetleg továbbképzések ígéretével tudnak valakit a helyünkre találni.

A jó viszony fenntartása érdekében segíthetünk az utódunk vagy helyettesítőnk megtalálásában, betanításában.

Jó tudni, hogy ha bejelentettük terhességünket, nem túlóráztathatnak, valamint részt vehetünk a munkaidő alatt is a kötelező orvosi vizsgálatokon.

A fenti kérdésre megadva a választ, célszerű kivárni a terhesség bejelentésével a 12. hetet, azonban ezt követően minél előbb beszéljünk főnökünkkel. Sokáig nem rejtegethetjük gömbölyödő pocakunkat.