Mire való a meseterápia?

2016. január 5.

A meseterápia módszerét Boldizsár Ildikó tolmácsolásában ismerhettük meg Magyarországon, bár nem ő „találta fel” azt. Miért az idézőjel? A meseterápiát nem találta fel senki, ősidők óta használják a népmeséket gyógyításra. A világ minden táján így volt ez, ezt tanúsítja egy másik szerző, az amerikai Clarissa Pinkola Estés (aki egyébként büszkén vállalja, hogy magyar nevelőszülőknél is nevelkedett) Farkasokkal futó asszonyok című könyve, amely nagy népszerűségnek örvend a magyar olvasók között is.

A mesékben rejlő kincs

Az autentikus népmesékben a főszereplő kalandjainak életútja az emberi, „valóságos” életet szimbolizálja. Eseményei szimbolikusan leképezik mindazokat a megpróbáltatásokat és kalandokat, amelyekkel az ember az élete során szembesülhet, és így a főhős viselkedésén, illetve a döntéseire kapott reakciókon keresztül utat mutatnak az olvasó számára is.

Az emberi lélek érti a szimbólumokat, még akkor is, ha a tudat már nem beszéli ezt a nyelvet. A régi időkben a mese nem (csak) gyermekeknek szóló műfaj volt, a felnőttek egymásnak mondták ezeket a történeteket munka vagy pihenés közben, így segítve egymást az élet rögös útján, anélkül hogy lelkizni kezdtek volna. Az újkorban „degradálódtak” apróságokat szórakoztató kis történetekké, amivel nem is lenne semmi baj, hiszen a gyermeki lélek nyitott ablakán át mind a szimbólumok, mind a tanítások jobban célt érnek. Csak a felnőttek veszítenek sokat ezzel.

Mit adhatnak a mesék a felnőtteknek?

A meseterápia újkori felfedezői észrevették, hogy ha egy felnőtt utat téveszt, elakad (vagy ezek testi szinten jelentkező tüneteit tapasztalja, azaz megbetegszik), akkor a mesék ódon, de nem idejétmúlt gyógyszerei képesek elixírként hatni a lélekre.

Mi a meseterápia lényege?

A mesekutatók azt állítják, hogy nincs olyan probléma az életünkben, amelynek párhuzamos története ne lenne megtalálható a mesék világában. Ezen keresztül jön rá az ember arra, hogy a sorsa a saját kezében van. Az a mese, amely a válságba került ember élethelyzetének a kulcsát jelentheti, egy olyan hős történetét tárja elénk, aki előtt ugyanaz a cél lebeg. Kettőjük között az a különbség, hogy az előbbi kiutat talált a bajból, így utat tud mutatni az utóbbinak.

Meseterapeuták

A megfelelően képzett segítő támogatásával – és persze a kiválasztott mese hathatós közreműködésével – fel lehet térképezni, hogy az életünkben hol találhatóak az elakadások. Ez kétoldalú folyamat, hiszen a terapeuta rendelkezik azzal a bőséges meseismerettel, szimbólumtani műveltséggel, amelynek segítségével kiválasztható a terápiás mese, de a beteg dolgozik vele.

A gyerekeket a meseterápia a valóságon való felülemelkedésben támogatja, átsegíti őket azokon az időszakokon, amikor kénytelenek nélkülözni a szüleik közelségét, vagy eddig nem tapasztalt, új élethelyzetbe kerülnek.