Mit tegyünk, ha folyton sír a baba?

2018. április 3.

Nincs szívszorítóbb érzés, mint egy vigasztalhatatlanul síró kicsi baba. Ha már evett, ivott, szopizott, ha a pelenkája is tiszta, nem izzad, és nem is fázhat, sőt a homloka sem meleg, akkor vajon mi lehet a baja? Miért sírhat a baba? Ötletek, tippek és trükkök, amit még megpróbálhatunk, ha minden kötél szakad.

Sírással kommunikál a baba

A kicsi baba számára a sírás egyfajta kommunikáció, hiszen ő még csak ezen a nyelven tudja elmondani a szüleinek, mit és milyen „fokozaton” érez. A sírás olyan egyetemes jelzés, melyre az anyák ösztönösen felfigyelnek, odafordulnak. Persze lehet sírni is hagyni egy babát, a „majd csak elalszik” felkiáltással, ahogy több elalvást segítő könyv is tanácsolja, azonban a gyermekpszichológusok többsége egyetért abban, hogy a baba sírása nem ok nélkül való, annak megfejtése a szülő feladata. Könnyebbséget jelent, ha már az elején tisztázzuk magunkban, hogy nem kell gyomorgörcsöt kapni vagy pánikolni a szülőnek, ha sírni kezd a baba, gondoljunk inkább a sírásra egyfajta kommunikációs eszközként.

Csak nyugodtan!

Lényegesen könnyebb a babát úgy vigasztalni, ha mi magunk sem vagyunk ingerültek, vagy szorongunk belül. Érdemes pár mélyet lélegezni, esetleg egy pár másodpercig tartó „villám relaxációt” elvégezni, amikor is a lábunktól felfelé fokozatosan összeszorítjuk minden izmunk még az arcizmainkat is, majd hirtelen ellazítjuk az összeset egyszerre. (Erről bővebben Dr. Bagdy Emőke: relaxáció, megnyugvás, belső béke című könyvében). Ne vádoljuk magunkat, hiszen egy baba érkezése a családban egy teljesen új élethelyzetet teremt a szülők számára, össze kell csiszolódnia az új családnak, meg kell ismerkednünk babánkkal. Minél több idő telik el, annál jobban fogjuk tudni, mikor miért sírhat a baba. Fontos, hogy ne erőltessünk olyan „nyugtatási ceremóniát” magunkra, amitől csak idegesek leszünk, hiszen lényeges, hogy tudjunk azonosulni nem csak az áhított céllal, hogy csend boruljon a házra, de az alkalmazott módszerrel is.

Számos oka lehet

A baba sírásának számos oka lehet. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb okok a következőek lehetnek: ha napközben túl sok, számára feldolgozhatatlan inger éri a babát, az emésztőrendszer éretlensége következtében fellépő puffadás, illetve a szoptatás, etetés közben lenyelt levegő ha nem tud távozni – büfiztetés útján – akkor fájdalmasan halad végig a bélcsatornán, vagy az éjszaka-nappal ritmusára való ráhangolódás is okozhat nehézségeket, melyet sírással mond el a baba. Abban az esetben, ha a kicsi baba sírása erőteljes, sikítóan éles, hosszantartó, vagy eltér a megszokottól, akkor bizonyára fájdalmai vannak, ilyenkor keressük fel a gyerekorvost.

Ötletek, tippek és trükkök

Nyugtató fürdő: Váltsunk közeget, hiszen a víz már önmagában is nyugtatóan hat a babára. A meleg víz ringatásában biztosan megnyugszik a pici gyerek, sőt akár együtt is fürdőzhetünk a biztos siker reményében. A bőrkontaktus, és a közelség is lazítóan, megnyugtatóan hat a babára, biztonságérzettel tölti őt el. Egy evőkanál babafürdető krémben feloldott tiszta, valódi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaj csak a segítségünkre lehet.

Ringató éneklés: Ritmusosan mozogjunk, ringassuk a babát előre hátra, közben halkan dúdolhatunk is neki, ha az jólesik mindkettőnknek, vagy akár zenét is hallgathatunk együtt.

Buddha ölelésében: helyezkedjünk el kényelmesen, majd ültessük a babát abba a pozícióba, amiben feltehetően az anyaméhben is tartózkodott. Öleljük át, és tartsuk őt így szorosan. Ringathatjuk is ebben a pózban, ha az nem kényelmetlen számunkra.