Munka és család összeegyeztetése? – Nem könnyű, de megoldható

2019. december 3.

Nincsen könnyű helyzetben a munkaerőpiacra visszatérő anya. Egyrészt hamar fel kell venni a ritmust a munkahelyen, másrészt meg kell tudni felelni a váratlan családi helyzeteknek is, mint amikor például a kicsi gyerek váratlanul belázasodik a bölcsődében vagy az óvodában.

Tanuld meg elengedni!

Amint az anya kilépett a bölcsőde vagy óvoda ajtaján, meg kell tanulnia magára, a munkájára, feladataira koncentrálnia. Ebben segít, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a gyereknek jó helyet választottunk, ahol szeretik, vigyáznak rá az elhivatott gondozók, óvodapedagógusok.

Munkaidőben a feladatra koncentrálj!

Igyekezzünk a napi munkavégzés során fokozottan koncentrálni a feladatokra. Mindig vegyük előre a legsürgősebb, határidős projekteket, annak érdekében, hogy ha váratlan hívást kapunk, nyugodt szívvel kéredzkedhessünk el a főnökünktől azzal, hogy a sürgős munkával végeztünk, a többi pedig átadható vagy halasztható.

Mindig legyen B tervünk arra az esetre, ha a munka is halaszthatatlan. Igyekezzünk nem terhelni feleslegesen a kollégákat, munkatársakat, különben megbízhatatlannak fognak minket tartani, ha mindig sürgős feladatokat akasztunk más nyakába, mi pedig elrohanunk. Ezt különösen a gyermektelen munkatársak és vezetők nem fogják jó szemmel nézni.

Légy profi szervező!

Legyen bevethető az apa, az egyik nagymama, bébiszitter, ismerős akit elküldhetünk a gyerekért, és megkérhetjük, vigye el orvoshoz. Így akár a diagnózis fényében tudunk kérni pár nap betegszabadságot a munkahelyünkön, vagy meg tudjuk szervezni a hosszabb távú felügyeletet.

Amikor súlyosabb a baj, magas lázzal küzd a gyerek, kruppos, nem alszik éjszaka, jó, ha az anya van mellette. A kisebb, de akár elhúzódó betegségek esetén igyekezzünk magunkat részben tehermentesíteni annak érdekében, hogy a munka se szenvedjen csorbát. A náthás gyerekre az apa, a nagymama vagy a bébiszitter is ugyanolyan jól tud vigyázni, hiszen csupán pihennie kell a gyereknek.

Ha megoldható, az otthon töltött napok alatt igyekezzünk távmunkában dolgozni. Így a munka is halad, és közben a gyerekre is tudunk figyelni. Ezt a lehetőséget igyekezzünk már a visszatérés előtt megbeszélni munkaadóinkkal, hiszen nekik is érdekük, hogy minél zökkenő mentesebb legyen a feladatok elvégzése.