Nagycsalád leszünk!

2018. május 16.

A nagycsaládos létet tervezgetve – akár a harmadik pozitív terhességi teszt előtt, akár utána – mindenképp tisztában van azzal az ember, hogy jelentős változások fognak történni a család életében. Hiszen a kétgyerekes életünk már kialakult, jó esetben bizonyos egyensúlyi állapot is jár vele. Ez mindenképp megbillen, ha újabb gyerek születik. A három, gyerekszám esetén, jóval több, mint a kettő. Gondoljunk csak bele, eddig mindkét kezünkre jutott egy-egy gyerek, mindkét szülő foglalkozhatott egy-egy gyerekkel a családi együttlét idején. Mostantól több gyerek lesz a családban, mint ahány szülő, és nem tudjuk igazságosan két oldalunkra venni őket.

Ha kicsi a lakás a család számára, semmi gond, néhány évig kényelmetlen lesz majd, hogy nem jut mindenkinek külön szoba, úgy is felnőhetnek a gyerekek. Az autót azonban érdemes nagyobbra cserélni, ha – kis korkülönbség esetén – nem fér el benne három gyerekülés. A ruhákat, amíg kicsik a gyerekek, biztosan tudják egymástól örökölni. A rengeteg játékot hárman is tudják majd használni. Nincs annál szebb látvány, ha három testvér békésen együtt játszik. Márpedig néha ilyen is lesz, persze a veszekedésekre is felkészülhetünk.

Ha nyaralni megyünk, gondosan kell majd kiválasztanunk a szállást, mert családi szoba vagy lakosztály nem minden szállodában van. A közös programok szervezése is nehezebbé válik, hiszen ennyi ember esetében már bonyolult lehet összehangolni a különböző érdeklődési területeket. Kis korkülönbség esetén mindig mérlegelhetjük, hogy miben engedünk többet a nagyobb gyerekeknek, mint a kisebbnek, nagy korkülönbségnél vigyázhatunk, nehogy testvérszerep helyett felettesnek, már-már szülőnek képzelje magát a nagyobbik gyerek.

Az is nehézséget okozhat, hogy az eddigi kisebb gyerek hirtelen középső lesz. Neki a legnehezebb a helyzete a családban. Rá különösen oda kell figyelni a szülőknek, hadd érezze ő is különlegesnek magát valamiben. Ő ugyanis mindig más viszonylatban szerepel a családi hierarchiában. Hol a „nagyok” egyike, hol a „két kicsi” között van. Ezt a labilis helyzetet állandó figyelemmel kiegyensúlyozhatjuk.

Nehezebb lesz tehát szülőként megfelelni, de mindenképp izgalmas feladat három gyereket felnevelni! A nagycsaládban például soha nem unatkozhatunk, mindig történik valami. Egyszer az egyik gyerekkel, aztán a másikkal, folyamatos mozgásban van az életünk. A több testvérrel felnövő gyerekek könnyebben szocializálódnak, jobb alkalmazkodóképességre tesznek szert. Amikor hárman összefognak, igazán erősek lehetnek együtt. Ha pedig az egyik gyerekkel, esetleg kettővel nehezebb, éppen probléma adódik, még mindig van a harmadik, aki könnyen kezelhető és pozitív marad. Olyan ugyanis szerencsére nagyon ritkán adódik, hogy mindhárom gyerekkel egyszerre legyen probléma.

Az egyik legfontosabb tanács a három gyereket nevelő szülők számára a következő: töltsünk külön-külön is időt az egyes gyerekekkel. Adjunk lehetőséget rá, hogy mindkét szülő egyesével legyen velük időnként. Ilyenkor személyre szabott legyen a program, olyan, amiben az adott szülő az adott gyerekkel a legszívesebben vesz részt. Ezek az együttlétek a legfontosabb gyerekkori emlékek között szerepelnek majd. Emellett figyeljünk arra, hogy öten is rendszeresen összegyűljünk. Egy-egy közös társasjáték, kirándulás vagy kulturális program feltölti a család tagjait, érzelmi muníciót ad az időnként nehezebb hétköznapokra. Összetartja a családot. Mert nagycsaládban élni nagy kihívás, de megéri!