Nagyobb felújítással is járhat a baba érkezése

2018. május 16.

A baba érkezése előtt erősen ajánlott átgondolni, hogy megfelelő-e otthonunk az újszülött fogadására. Elegendő lehet csak néhány kisebb átalakítás, de alkalmanként nagyobb felújításra is szükség lehet, ami jelentősebb összeget is felemészthet. Erre jobb már a családtervezéskor felkészülni!

Vegyünk biztonsági felszereléseket!

Ha első gyermekünket várjuk, hajlamosak vagyunk úgy gondolni az újszülöttre, mint aki majd nyugodtan fekszik a bölcsőjében. Pedig nem sok idő telik el, és már kúszik, mászik, feláll és elindul. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, milyen eszközöket érdemes beszereznünk a baba biztonsága érdekében: ide tartoznak többek között a sarokvédő élek, csúszásgátlók, vakdugók, gyerekzár, lépcsőrács, vízhőmérséklet mérő.

Pakoljunk el!

Körül kell néznünk, hogy milyen veszélyes dolgokhoz férhet hozzá a kicsi, és ezeket vagy el kell zárni, vagy olyan helyre tenni, ahol nem érheti el. Ilyenek lehetnek például a mosószerek, vegyszerek, különféle piperecikkek, éles szerszámok, törékeny dísztárgyak, gyógyszerek, gyufa, öngyújtó. Ahogy nő a baba, a lakás egyre nagyobb területét járja be, egyre magasabbra felér, mind több ajtót bír kinyitni. Emiatt időről időre felül kell vizsgálni a lakást, magasabbra pakolni, zárhatóvá tenni egyes szekrényeket.

Csak biztonságos bútorok legyenek a lakásban

Egyrészt a kisbabának is szüksége lesz megfelelő, kényelmes és biztonságos gyerekbútorra: bölcsőre, rácsos kiságyra, pelenkázóra, később pedig gyerek-, majd normálméretű felnőtt ágyra. Másrészt arra is oda kell figyelni, hogy a többi, már meglévő bútorunk is biztonságos legyen a számára: ha valamire felmászhat, és magára boríthatja, azt stabilan kell rögzíteni. Cseréljük le az üvegasztalt, ami szép, de könnyen összetörhet. Készüljünk fel arra is, hogy sokféle szennyeződés fogja érni a szőnyeget, kanapéhuzatot. Gondoljuk át, mennyire moshatók, ha szükséges, cseréljük le őket egy strapabíróbb, kevésbé kényes anyagúra, színűre. Erre azért is szükség van, mert a megtapadó szennyeződések baktériumok táptalajává válhatnak.

Míg az eddig felsorolt dolgok inkább azonnal fellépő sérülések, balesetek megelőzésére szolgálnak, gyermekünk számára hosszú távon fontos, hogy olyan környezetben nőjön fel, amely nem káros az egészségére. Íme, néhány alapvető szempont, amire mindenképp figyeljünk.

Természetes fény

Fontos, hogy a kicsi szobájába, illetve abba a helyiségbe, ahol a legtöbb időt töltjük vele, jusson elegendő napfény.

Megfelelő hőmérséklet

Semmiképp se legyen hideg vagy huzatos a lakás – a baba még különösen érzékeny. Ha kell, ellenőrizzük a szigetelést, cseréljük ki a nyílászárókat, korszerűsítsük a fűtési rendszert. Végeztessük el a gázkazán tisztítását, a légkondicionálók szűrőcseréjét és a bojlerek vízkő-mentesítését. Használjunk olyan fűtési rendszert és fűtésszabályozót, amivel egyenletes hőmérsékletet tudunk fenntartani. Szükség esetén szüntessük meg a huzatot ajtóval, függönnyel.

Vizesedés, penész

Nézessük meg a tetőnket, hogy minden cserép a helyén van-e, nincs-e köztük sérült darab, nem fenyeget-e beázás.

Télen, amikor sokat tartjuk zárva az ajtókat és ablakokat, de közben főzünk, mosunk, zuhanyozunk, a lakás hidegebb pontjain, sarkokban lecsapódhat a pára, és megjelenhet a penész is, ami gyermekünknél számos betegség okozója lehet. Segíthet ellene a gyakori, rövid szellőztetés, de léteznek a nyílászárókra szerelhető automatikus, pára-vezérelt szellőztető rendszerek is.

Ha a biztonság és egészség kérdéskörét kipipáltuk, fordítsunk arra is figyelmet, hogy könnyebb legyen az életünk. Lehet, hogy például hasznát vennénk egy modern konyhagépnek, egy beépített gardróbszekrénynek, vagy több helyünk lenne, ha beépítenénk a tetőteret, esetleg áthelyeznénk az egyik falat.

Lehet, hogy lakásfelújítás lesz a vége

Ha sorra vesszük a kritikus pontokat és a tennivalókat, lehet, hogy érdemes egy kisebb vagy nagyobb lakásfelújításba is belevágni, ami a család számára anyagilag megterhelő lehet. Kivéve, ha időben számolunk vele, és félreteszünk rá. Éppen ezt a célt szolgálja az Aegon lakástakarék-számla, amely többek között lakásunk, családi házunk felújítására is használható. Ha többet szeretnél tudni az Aegon Lakástakarék Baba-Mama Programról, keresd szakképzett tanácsadóinkat, akik országszerte szívesen állnak rendelkezésére.

Visszahívást kérek

Visszahívást kérek!

Amennyiben termékeinkről szeretnél felvilágosítást kérni, kérj kollégáinktól visszahívást!