Hogyan ápoljuk nyáron a kisbabák bőrét?

2020. június 7.

Amikor szülés után a kismama hazaindul az újszülött babával az otthonába, kap pár receptet azokról a gyógyszertári kenőcsökről, amelyeket ajánlott használni a baba érzékeny bőrére. Különösen a nyári babáknál nem mindegy, mit használunk az érzékeny bőrre, főként, hogy a nap elleni védekezésre is oda kell figyelni.

Amit az orvos ír fel

Régóta ismert a kismamák generációi által használt gyógyszertári babafürdető krém, ami nem nagyon akar feloldódni a fürdővízben, és rajta marad a baba bőrén, ugyanakkor garantáltan nem okoz irritációt. Vagy ott vannak az orvosok által felírt popsi krémek, a hintőporok, a kamilla főzet. Körülbelül ennyi az az ápolás, amellyel egy babát tisztán és bőrét egészségesen tarthatjuk.

Szükséges a babaápolás

Amit mindenképpen használnunk kell a fürdetőn és a popsikrémen kívül, az a popsitörlő kendő. Válasszunk olyat, ami nem tartalmaz parabéneket, kőolajszármazékot. Először az érzékeny bőrre való termékeket próbáljuk ki, idővel meglátjuk, nekünk melyik válik be. Ahogy nő a baba, általában egyre kevésbé lesz érzékeny a bőre.

Popsikrémek közül válasszuk azt, amelyik elég zsíros, hogy a pelenkás bőrt védjük vele. Ha viszont a baba popsija különösen érzékeny, akkor használjuk azokat a krémeket, amelyek nem csak védenek, de ápolnak is. Borsos az áruk, de csak addig kellenek ezek, amíg megszűnik az irritáció. Ugyanakkor sose felejtsük el, hogy a gyógyszertári popsikrém a legolcsóbb, és minden igényt kielégít, érzékeny bőrre is tökéletesen használható.

A fürdető az első hónapokban bőven megfelel a baba hajacskájának tisztítására is, sőt az sem baj, ha csak egy vizes kendővel törölgetjük át a kis hajacskát. Külön babasamponra az első fél-egy évben csak nagyon kevés babának van szüksége.

Napvédelem

Minden anyukának tisztában kell azzal lennie, hogy a napvédelem nem akkor kezdődik, amikor először strandra visszük a babát, hanem amikor először sétálni indulunk az újszülöttel.

A nyári babákat már nagyon hamar szeretnénk kivinni a levegőre, sokszor pont azért, mert a lakás is nagyon meleg. Egy újszülött baba, vagy kisded még a fa árnyékában is leéghet, így a nyári babáknál már az első sétakor legyen gondunk a megfelelő bébi napkrémekre! Illetve árnyékolással, például szellős pamuttakaróval védjük a babát, akkor is, ha nagy a forróság, és alatta csak egy kis kombidresszt adtunk rá.

Alapvetően az első három hónapban ne menjünk 11 és 16 óra között az égető napra. Még az árnyékban is védjük a bababőrt! Mindig legyen a babánkon kis szellős nyári pamutsapka.

Manapság sokan hordozzák a babájukat. Számukra is nagyon fontos tanács, hogy a hordozóból kikandikáló babarészeket fokozottan védjük a naptól. Egy 10 perces sorban állás például a piacon, a tűző napon nem tesz jót!

Naptejből mindenképp olyat válasszunk, ami érzékeny bőrre való, újszülött kortól is használható, és 50+ a faktorszáma. Ezzel is naponta többször kenjük a babát. Ha úgy látjuk, hamar piros lesz a bőre, váltsunk egy hatékonyabb termékre azonnal, mert az 50+ faktorosok között is jelentős különbségek vannak mind árban, mind teljesítményben.