Pápá, ParaAnyu! Tippek túlaggódó anyaság ellen

2018. április 20.

Természetes, hogy mióta tudod: anya leszel, állandóan kisbabád biztonságáért aggódsz. A túlféltés azonban senkinek sem jó. Sem a picinek, sem neked, sem a családnak. Íme néhány tanács, hogyan NE legyél többé ParaAnyu!

Honnan tudhatod, hogy ParaAnyu vagy?

Ha állandóan gyermeked közelében vagy, nem mersz tőle pár méternél távolabb menni, ki sem adod a kezedből, nehogy másnál bántódása essen, mindent tiltasz neki, mindenért rászólsz. Betegesen aggódsz a testi épsége miatt, alvás közben is rendre a légzését ellenőrzöd (pedig légzésfigyelője is van), a lázát méred és minden apróság miatt orvoshoz rohansz vele.

Egyáltalán miért NE parázz?

Azért, mert túlaggódásodnak köszönhetően szorongó, gyermeket is nevelhetsz. Ráadásul a fejlődésben is visszaveted imádott csemetédet az örökös parázásoddal.

Hogyan változz meg?

  • Mértékkel a kütyükkel! Ha letelt az első kritikus fél év, és már a gyerekorvos által sem javasolt, kapcsolj ki, és tűntess el a lakásból minden olyan dolgot, ami ezután már csak valójában a túlzott aggódásmániádat táplálja: légzésfigyelő, bébiőr, kamera, bébiőrző, bébimonitor.
  • Győzd le magad! Mielőtt rászólnál a gyerekre, vagy odamennél hozzá, hogy megakadályozd valamiben, számolj el 5-ig és gondold át, hogy valós-e az aggodalmad, és csak utána cselekedj!
  • Beszélj a félelmeidről másokkal! Ha magadban tartod az aggodalmaidat, de közben mindenért rászólsz a picire, mindent tiltasz, azzal csak ártasz neki is és magadnak is. Beszélj aggodalmaidról pároddal, barátnőiddel, más anyukákkal, vagy ha ezek egyike sem segít, akkor egy szakembert is érdemes lehetne megkeresned, mielőtt elhatalmasodik rajtad a dolog.
  • Hagyd másra! Egy paraanyu számára az egyik legnagyobb kihívás és félelem másra bíznia gyermekét és nem ott lenni vele minden pillanatban, őrizni, óvni a bajtól. Pedig ez olyan, mint bármilyen más fóbia: csak akkor tudod legyőzni, ha megtapasztalod, hogy akkor sem lesz semmi baja, és akkor is jól érzi magát, ha nem vagy ott és nem szólsz rá mindenért. Mély levegő és hívd fel a nagyit, hogy vigyázzon rá egy órára, te pedig menj el fodrászhoz, futni vagy bevásárolni.
  • Gondoskodj a biztonságáról úgy, hogy ő ne vegyen belőle észre semmit. Nézz szét például az AEGON Baba-Mama Programjában megtalálható, kifejezetten kisgyerekes családok számára összeállított biztosítások között és köss biztosítást olyan területeken, amelyek miatt különösen aggódsz. Ezek a biztosítások abban segíthetnek, hogy babádat, családodat, de akár az otthonotokat és minden egyéb fontos értéket is biztonságban tudhassatok.
Visszahívást kérek

Visszahívást kérek!

Amennyiben termékeinkről szeretnél felvilágosítást kérni, kérj kollégáinktól visszahívást!