Sport és mozgás babával

2018. május 16.

A baba születése után a legtöbb anya úgy érzi, hogy szüksége volna valamilyen strukturált mozgásra, sportolásra. Van, akinek hiányzik a terhesség előtt/alatt végzett sport, van, aki fogyni szeretne és van olyan anya, aki a gyerek által okozott igénybevétel (cipelés, babakocsi-hordozás, kiságy fölött görnyedés) tüneteit szeretné ilyen módon gyógyítani.

A babával végzett sportokat érdemes kettéválasztani aszerint, hogy a baba tud-e már járni vagy sem. A szétválasztás oka főleg az, hogy a járni nem tudó babát testen hordva vagy vele együtt mozogva egészen más sportolási lehetőségeket választhatunk, mint a totyogó kicsi gyerekkel, aki már önállóan is részt tud venni a mama testmozgásában. Lássunk mindkettőre lehetőségeket és példákat!

Mozgás babával

A baba-mama torna és a babás pilates mozgássorait úgy találták ki, hogy a babával együtt végezhessük. A pici baba vagy a mama mellett fekszik a földön, aki a mozdulatokat végezve tud vele törődni, vagy a baba mint „kis élő súlyzó” részt vesz az adott mozgássorban, pl. anyukája hasán, lábán elfektetve. Természetesen a baba biztonsága minden esetben garantált, bár az okozhat némi nehézséget, hogy pont az ébrenlét időszakára időzítsük a sportolást.

A maminbaba olyan „sportág” amelynek elvégzéséhez kendőben vagy kenguruban a mama testére rögzítik a babát. A mozdulatok kidolgozásánál figyelembe vették mind a baba kényelmét, mind az általa képviselt súlyt. Ez azt jelenti, hogy a baba és a mama biztonságára nagy hangsúlyt fektetnek, miközben a tornázó mama számára lehetővé teszik, hogy a baba által képviselt terhet saját hasznára fordítsa. Könnyen előfordulhat, hogy a pici a kendőben végigalussza az edzést.

A kendővel vagy más hordozóval, és persze a benne üldögélő babával sétálhatunk, túrázhatunk is. A séta az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportág, így akár kezdőknek is bátran ajánlható, és persze arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a szülés után lazák az ízületi szalagok, így fokozottabb a sérülésveszély az intenzívebb mozgásoknál.

A boltokban manapság kaphatunk kifejezetten futáshoz kifejlesztett babakocsikat. A babával bátran futhatunk, ha korábban szerettük ezt a sportágat, később, ha nagyobb a baba, már nem biztos, hogy hajlandó lesz megmaradni a kocsiban.

Mozgás totyogóval

A magabiztosan ülni tudó, illetve totyogó kicsi gyerek egyik kedvenc időtöltése a biciklizés. Mármint a mamája mögött vagy előtt ülni a gyerekülésben és figyelni az elsuhanó világot, miközben édesanyja boldogan fárad és izzad az egészségéért, szépségéért és a lelki harmóniájáért.

Ha a pici gyerek szeret biciklizni (itt már természetesen a pedál nélküli taposós, illetve a háromkerekű verziókra gondolunk), érdemes megpróbálni elmenni vele kocogni vagy tempósan sétálni. Azt pedig menet közben ráérünk kitalálni, hogy hogyan vesszük rá, hogy egy irányba menjen egy kitervelt útvonalon.