Szoptatás: a baba igényei vagy napirend szerint?

2015. augusztus 28.

Egy kérdés, amire a kismama annyiféle választ kap, ahány embert megkérdez. Sok esetben mást mond a kórházban a csecsemős nővér, mást a védőnő vagy a gyerekorvos. A legfontosabb, hogy mint minden egyéb dologban, ebben is annyit fogadjunk el a tanácsadóktól, amennyi számunkra és babánk számára nem terhes.

A baba igény szerinti szoptatásáról

A baba igény szerinti szoptatását támogatók szerint gyermekünk ösztönösen tudja, hogy mikor mennyit kell ennie, és az elfogyasztott anyatej mennyiségével megfelelő válaszokat küld az anyai szervezet számára. Tehát a tej mennyisége és minősége is a baba igényeihez igazodik így. Mindig annyi lesz, és olyan összetételben, amennyire a babának szüksége van.

Szoptatás napirend szerint

Követői szerint az újszülött, és később a kisgyerek számára is nagyon fontos a napirend kialakítása, amelyben jól és biztonságban érezheti magát. Ezt már egészen korán, másfél-két hónapos babával javasolt elkezdeni.

Először a kórházból hazaérkezés után 2-3 óránként javasolt szoptatni, majd, a baba megfelelő gyarapodását szem előtt tartva, már elég a három, majd négyóránkénti szoptatás, és az éjszakai időpontok kitolásával minél hamarabb arra szoktatni a babát, hogy az éjszakát átaludja.

Ezzel a napirenddel el lehet kerülni a 3-4 éves korban esetlegesen kialakuló étkezési zavarokat, amelyek akkor jelentkezhetnek, ha hosszabb ideig tartó, igény szerinti etetés következményeként a baba hozzászokik a „bármikor bármennyit” etetéshez. A napirend szerinti szoptatás hívei úgy gondolják, ez a módszer az anyatej kiválasztás szempontjából is ideális, és többgyerekes, vagy kimerült anyukáknak azért ajánlott, mert nem kell folyamatosan készenlétben lenni.

Hogyan tovább?

A szakma megegyezik abban, hogy az újszülött babával, főleg az első gyermekkel, a legjobb, ha az első hetekben az anyuka nem számolja az órákat. Ebben az időszakban jelentkező mellgyulladásra hatékony megoldást nyújt a szoptatás folytatása, a rendszeres mellre-tétel, hiszen a tejcsatornák megnyitása és az anyatejben lévő jótékony baktériumok segíthetnek a bajon.

Ha a pici nem nyugszik meg a szoptatástól, akkor előbb-utóbb úgy is megtanulják az édesanyák, hogyan kell értelmezni a babájuk különböző reakcióit. Mikor éhes, szomjas, fáj a hasa, pelus cserére van szükség, vagy csak egyszerűen, az édesanyjuk kell nekik.

Idővel úgyis kialakul az a rendszer, ahogy jól érzi magát, az anya és csemetéje is. Ne feledjük, vannak pacsirta családok, és vannak baglyok: vannak, akiknél otthon délben már mindenki ebédnél ül, míg más családokban délután 3 óra körül ebédelnek, ha kedvükre tehetik a hétvégéken. Sokfélék vagyunk, és babáink nem az elvekhez, hanem az őket szerető, körülölelő családhoz alkalmazkodnak.