Szoptatás: nem velünk született tehetség

2015. szeptember 10.

Ebben a kérdésben nagyon fontos a felkészülés, utánjárás, és a lelki ráhangolódás. A szoptatást a tévhittel ellentétben tanulni kell, és sokaknak szükségük van szakember segítségére, tanácsára, hogy mihamarabb sikerüljön elsajátítani a módját.

Egy első gyerekes kismama számtalan tanácsot kap várandóssága idején, így meglehetősen nehéz kiválogatni, hogy mi az, amire tényleg szüksége lesz. A szoptatás, mint a baba legősibb táplálási módja, a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, de vannak olyan helyzetek, amikor rá kell ébredni, hogy bizony ez ügyben sem ártana némi előismeret.

Hazánkban talán a legfontosabb kérdés a témában a szülés helyszíne. Korántsem csak az orvos és a választott szülésznő személye a legfontosabb, pont ennyire lényeges, hogy a kórház, ahol életet adunk az újszülöttnek, bababarát-e. Ennek jelentősége nem csupán abban rejlik, hogy alapvető a rooming in (anya egy szobában van a babájával), hanem mert ezeken a helyeken a szoptatást támogató elvek mentén, képzett személyzet segítségével kapnak támogatást az anyák.

Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy az első pillanatoktól kezdve minél hamarabb kialakuljon a szopás gördülékeny és berögzült technikája. Van olyan anya-baba páros, akik számára ez nem okoz gondot, de sajnos ők vannak kevesebben. A legtöbb édesanya a szülés után kimerülve szembesül a szoptatás kérdésével, hiszen bár a baba ösztönből a mell felé fordul, még nem biztos, hogy azonnal ráérez, mit is kéne tennie. A szopó reflex közvetlen a szülés után nagyon erős, egy szakszerű, hozzáértő szülésznői vagy védőnői segítség ilyenkor a világot jelentheti babának és anyának egyaránt.

Akik a szülést követően nem kapnak megfelelő támogatást, azok számára a kezdeti nehézségek kiábrándítóak lehetnek. Ők azok az édesanyák, akik fájdalmas tejbelövellésre számíthatnak. Mivel ügyetlenül és tapasztalatlanul egymaguk próbálkoznak, a síró baba elveszíti a türelmét, ezért az anyák 20 perc kétségbeesett sírás után feszülten nyúlnak inkább a tápszeres üveghez. Ezek a babák később nagyon nagy akarattal szoktathatók csak mellre, hiszen ha a cumisüvegből kényelmesen, minden küzdelem nélkül folyik számukra tápláló nedű, miért fáradozzanak szopizással?

A La Leche Liga Magyarország számos ingyenes, nyomtatott segédanyaggal és előadással áll rendelkezésre, de akár a kirendelt védőnőt is meg lehet kérni, ha sehogy sem sikerül babánk megfelelő szoptatásának módját elsajátítani.

Segítséget kérni sosem szégyen, és nagyon fontos, hogy ne adjuk fel az első kudarcok után! A tejtermelés beindításához nem elég a mellet fejni, szükség van a babák természetből fakadó erejére, technikájára. Léteznek természetes tejserkentő termékek: teák (pl.: Laktoherb), maláta ital stb., de ezek hatása is a már beindult, rendszeres szoptatások után érezhető.

Még a várandósság utolsó heteiben sem késő utánajárni a számos interneten, vagy nyomtatott formában hozzáférhető segédanyagnak. Tudatos felkészüléssel nagyobb az esélye a gördülékeny, problémáktól mentes természetes táplálásnak, hiszen mind az anya mind a baba számára ez a legideálisabb.