Születéstől fogva biztonságban

2015. június 9.

Az előkészületek során például a pelenkák, ruhák megvásárlásán túl néhány nélkülözhetetlen, a baba biztonságát és nyugalmát szolgáló eszközt is érdemes beszerezni. Jó, ha még a baba érkezése előtt összeírják a leendő szülők, melyek a legszükségesebb vásárolni valók, és nem hagyják ezek beszerzését az utolsó három hónapra.

Két paneles légzésfigyelő

A légzésfigyelő beszerzése nem fölösleges: megnyugtatja a szülőket, és megelőzi az esetleges bajt. Az újszülött lélegzetvételének kimaradásakor erős, sípoló hanggal figyelmeztet. Az egy paneles légzésfigyelőnél fennállhat az a helyzet, hogy a baba alvás közben arrébb gurulva "eltűnik a térképről", így a készülék tévesen riaszt, ezért érdemesebb a kétpaneles változatot beszerezni. Az érzékelő paneleket a kiságy vízszintes rácsain, a matrac alá kell tenni, a kezelő táblát és a vezetékeket pedig úgy kell elhelyezni, hogy a picik ne férhessenek hozzá.

Mikrohullámú sütőbe helyezhető sterilizáló

Az időrabló és veszélyes, forró vizes kifőzés alternatívája, ha ebben a speciális, kerek műanyag dobozban fertőtlenítjük a baba etetéséhez használt eszközöket. A cumisüvegektől kezdve a kiskanalakig mindent beletehetünk, ami bírja a mikrohullámú sütőt. Ez az eszköz akár a gyerek két éves koráig használható.

Bébiőr

Roppant hasznos eszköz akkor, amikor valami miatt egy kis időre másik helyiségbe kell mennünk, és az alvó baba egyedül marad. Két készülékből áll: adóból és vevőből. Az előbbit a kiságy közelében helyezzük el, az utóbbit vigyük magunkkal. Így azonnal hallhatjuk, ha felébred, vagy felsír a kicsi.

Vízhőmérő

Mivel a felnőttek hőérzete változó, ez a legbiztosabb módja annak, hogy ellenőrizzük: a víz nem túl meleg, nem túl hideg a babának. Az ideális vízhőmérséklet 36-37 fok.

Állvány a kiskádhoz

Olyan műanyag kádat érdemes beszerezni, amelyhez stabil állványt is lehet kapni, így nem borul fel a kád a picivel. Az asztalra, kisasztalra, vagy a fürdőkád szélén imbolygó deszkára tett kádak nem tekinthetők biztonságosnak. A fürdőszobai nagy kádunkba pedig már csak akkor tegyük a kis kádat, ha a baba már biztonságosan tud ülni.

Csúszásgátló betét kádhoz

A csúszásgátló betét sem fölösleges. Ha kicsúszik a kezünk közül a pici, nem csusszan a víz alá. A már ülő, ügyes babákat is védi a veszélyes helyzetektől a kádban.

Digitális babamérleg

Akár anyatejet, akár tápszert kap majd a baba, érdemes rendszeresen mérni a testsúlyát, így kiderülhet, mennyit evett a pici, milyen ütemben gyarapszik. Ha nem akarunk sokat költeni a mérlegre, akkor az is jó, ha kölcsönkérünk egyet az ismerősöktől, illetve vannak olyan bababoltok is, ahol lehet kölcsönözni. A babamérlegre általában egy éves koráig fér rá a gyerek.

Orrszívó porszívó

A babák nemhogy a nózijukat nem tudják kifújni, de az első hónapokban a szájukon át sem kapnak levegőt. Ha náthásak lesznek – ez már néhány hetes korban is előfordulhat –, a légzésproblémák és a későbbi gyulladásos betegségek megelőzésére mindig használjunk orrszívót. A kézi, elemes változat nem túl hatékony, a klasszikus, porszívóra csatlakoztatható eszköz a legjobb.

Lekerekített olló és kis körömcsipesz babáknak

Mindkettő jóval biztonságosabb a hagyományos ollóknál. A kettő gyakran egy szettben is kapható. Hol az egyik, hogy a másik válik be az izgő-mozgó babáknál.

Hőre elszíneződő kiskanalak

Rögtön láthatjuk, hogy nem túl forró-e az étel, hő hatására ugyanis más színt vesznek fel a kanalak, vagy egészen világossá válik a színük.

Vakdugók és konnektorfedők

Elég hamar elérkezik az idő, amikor a pici elkezd kúszni, majd mászni, így még az érkezése előtt vegyünk annyi vakdugót és konnektorfedőt, hogy a lakásban található összes konnektorba elég legyen. A bababoltokban, háztartási felszereléseket árusító üzletekben és a barkácsáruházakban is kapható.

Csúszásgátló a szőnyegek alá

Akár nagy baj is történhet, ha a pici alatt csúszik meg a szőnyeg, vagy mi esünk el a babával a karunkban. Ezt a problémát megelőzhetjük egy csúszásgátló beszerzésével.

Sarokvédő

Már a kúszás-mászás idején érdemes feltenni az összes kockázatos helyre, hogy a minimálisra csökkentsük a balesetveszélyt. Nem jó, ha a kicsi az éles sarkokba üti a buksiját, akár a karunkban van, akár amikor már önállóan elkezd járni.