Szülői aggodalmak

2017. július 27.

Az első gyerek megszületésekor egy új világ nyílik a szülők számára. Rengeteg örömre számíthat a babát váró pár, de az aggódás új területeivel és váratlan hevességével is megismerkedik. Számtalan kérdés foglalkoztatja a leendő szülőket, és bizony vannak olyanok is köztük, amiktől megborzongunk. Hatalmas mértékben megnő az ember felelőssége, ha gyereket vállal. A gyerekkel kapcsolatos teendőkön túl saját magáért is nagyobb felelősséggel tartozik, hiszen vele sem történhet semmi baj. A gyerek létszükséglete a szülő.

Ennek érdekében egyrészt jobban oda kell figyelnünk magunkra. Ha eddig nem így éltünk, most itt az ideje az életmódváltásnak. Az anyának könnyebb dolga van, hiszen a terhesség általában komoly változásokkal jár ebből a szempontból is. Az apának jóval nehezebb belátnia, hogy a problémák egy részétől úgy szabadulhat meg, ha erőt vesz magán. Nehéz eljárni futni, vagy rendszeres úszással, kondizással fitten tartani magunkat. Még nehezebb leszokni a dohányzásról. Az egészséges étrend is problémás lehet, ha kedvencünk a csülkös bableves és a szalonna hagymával. Ám ott a szorongás: mi lesz a családdal, ha valamelyikünk megbetegszik?

Amíg a gyerek kicsi, a legtöbb anya úgy érzi, hogy otthon a helye. Csakhogy ha jól fizető állásban dolgozott, könnyen megérzi az – immár háromfős – család, hogy csak a GYED marad a férj fizetése mellé. Aggodalomra adhat okot a tudat, hogy azt az egy fizetést nem veszítheti el a család, nem veszítheti el az állását a családfő. Gyakran okoz ez feszültséget a férfiakban.

Jobban féltjük az otthonunkat is, hiszen a család nyugalmának és harmóniájának könnyen vége szakadhat, ha komolyabb kár éri a házat, a lakást. A javítások, a kárt szenvedett dolgok pótlása nem csak anyagi teher, a biztonság megbillenése lelki terheket is ró mind a szülőkre, mind a gyerekre.

Ez utóbbit, vagyis a feszültséget, a kilátástalanság érzését sajnos nehezen tudjuk megúszni egy-egy nehéz helyzet során. Ha baj történik, azzal kénytelenek vagyunk szembesülni, megoldani és feldolgozni. Amit tehetünk, az a kockázatok csökkentése. A már említett életmódváltás sokat segíthet bizonyos betegségekkel szemben. Az autót óvatosabban vezethetjük, jobban betartva a szabályokat. Az otthonunkat bizonyos védelemmel elláthatjuk, akár a betörés ellen, akár más módokon. Tarthatunk például otthon poroltót, és ellenőriztethetjük rendszeresen a kéményt. Még szénmonoxid-szint mérőt is beszerezhetünk.

A védelemhez az anyagi védelem is hozzátartozik. Ha biztosítást kötünk, baj esetén legalább a pénzügyekkel nem kell foglalkoznunk, legalább a biztonság egy részének az érzetét fenntarthatjuk. A megkötött életbiztosítás, a betegség- és balesetbiztosítás, a lakásbiztosítás legalább ezt a gondot leveszi a szülők válláról. Jó döntés lehet, mivel adott esetben könnyebbé válik a helyzettel való szembenézés és megbékélés.

Szülőt biztosítanunk kötelességünk a gyerekeinknek. A szülőt biztosítani egy olyan lehetőség, amivel érdemes élnünk a gyerekeink érdekében.