Tanulást segítő kreatív ötletek a gyerekszobába

2020. május 11.

Minden szülő azt szeretné, ha a gyerek megfelelő ütemben fejlődne, kreatív, egészséges és boldog emberré válna. A gyerekszobában elhelyezett dekorációs elemek, tárgyak révén akár észrevétlenül is fejleszthetjük a gyereket.

A mozgás az alapja mindennek

Ahhoz, hogy egy 6-8 éves gyerek megfelelően fejlődjön az iskolában, ne alakuljon ki tanulási nehézség nála, elsősorban a mozgásfejlesztésre kell odafigyelni, már baba kortól kezdve. Sokszor az enyhe figyelemzavar, lassú tanulás, koncentrációzavar mögött a nem megfelelő mozgásfejlődés áll. Ezért helyezzünk el olyan eszközöket a gyerekszobában, ami segíthet ilyenkor. Ez lehet a galériaágyról levezető csúszda, a plafonra szerelt hinta, egy mászófal, bordásfal, pörgő fotel vagy tányér, amibe bele lehet feküdni, fitness labda vagy akár egy ugróiskola mintájú szőnyeg. Ha a gyereknek van lehetősége az egyensúlygyakorlatok végzésében (hinta, pörgő tányér, ugróiskola, fitnesslabda) vagy az erősítésben, koncentrálásban (mászófa, bordásfal), észrevétlenül is olyan irányba fejlődik, ami a tanulási képességeit is kedvező irányban befolyásolja.

Írás-olvasás tanulása

A számok, betűk elsajátítása sem megy egyik pillanatról a másikra. Unalmas dolog hosszú sorokon keresztül másolni a hullámos vonalakat, fecskefarkokat vagy a számokat, betűket. Azonban ha vidám, színes dekorációként számegyenes vagy az ABC kis és nagybetűi vannak a falon, máris könnyebb a tanulás. Így ha a falat nézi a gyerek, akkor is észrevétlenül rögzülnek benne az ott látottak, a képeket fel tudja eleveníteni az órákon is.

Írható felület

Sokszor könnyebb úgy gondolkodni, ha leírhatjuk vagy lerajzolhatjuk valahová a feladatot. A kicsi gyerekek könnyebben írnak nagy betűkkel, széles mozdulatokkal, így nem annyira szívesen írnak a vonalas füzet szűk sorai közé. A gyerekszoba egyik falát vagy annak egy részét vonjuk be lemosható festékkel, amelyre színes, alkoholos filcekkel lehet írni, rajzolni. Vagy kiakaszthatunk egy táblát is, amelyre krétával lehet írni, de mivel a krétapor allergizálhat, a lemosható filc ugyan kicsit drágább, de környezetbarátabb megoldás.

Térképek, ábrák

Megannyi ábra, rajz, térkép segítheti a tanulást a gyerek érdeklődésétől függően. Dekorációs célból is szép egy földgömb, de a gyerekek szívesen pörgetik, nézegetik, így észrevétlenül is megtanulják, hol, melyik földrész, ország van. De felfesthetjük a falra a bolygókat, csillagképeket, matematikai képleteket is.

A lényeg, hogy a színes ábrákkal, képekkel felkeltsük a gyerek érdeklődését a tanulás, pontosabban a tudásvágy iránt.