Távolban is otthonosan a kisgyerekkel

2018. június 5.

Ha egy vagy több óvodás korú gyermekkel indulunk útnak, jól át kell gondolni, mit viszünk magunkkal. Sok mindenre szükség lehet, hogy a kicsivel a távolban, idegen környezetben is otthonosan érezzük magunkat.

Egy vagy pláne több kicsi gyereknek sokkal több mindent kell becsomagolnunk, mint magunknak. Ha az országon belül nyaral a család, könnyebb a helyzetünk. Ami kimaradt, az üzletekben beszerezzük. Külföldön esetleg nem kapható ugyanaz a termék, vagy nem tudjuk, hol keressük. Összeszedtük, mi mindenre kell gondolni, amikor gyerekkel készülünk az utazásra.

Hetekkel az indulás előtt kezdjünk el listát írni, így nem maradnak ki fontos dolgok és lesz időnk mindent megvásárolni.

Okmányok

Ezek nélkül ne induljunk el. Ha a gyereknek van személyi igazolványa, akkor tegyük el, és a TAJ-kártyára is szükség lehet, hiszen sajnos bármikor kitörhet rajta egy váratlan betegség, amiért az ügyeletre kell mennünk vele. Külföldi út előtt ellenőrizzük a gyerek útlevelét is. Európán belül elegendő a személyi igazolvány, az elsőt ráadásul ingyenesen állítják ki, így környező országokba érdemes inkább személyivel utazni.

A ruházatról

Ha nincs lehetőségünk mosni, vagy nem akarjuk az időt tölteni vele, az alapvető ruhafélékből - zokni, fehérnemű, póló - tegyünk annyit a gyerek számára, ahány napra megyünk, plusz 2-2 darabot, valamint egy tartalék pizsamát is.

A kicsi gyereknek, még a lányoknak is a legkényelmesebb viselet a nadrág. Legyen belőle rövid, hosszú, vékony, vastag. Lányoknak tökéletes választás a különböző hosszúságú, színes leggingek. Készüljünk fel extrém melegre és váratlan lehűlésre is. Még a nyár közepén is vinni kell a gyerekeknek olyan zárt cipőt, ami nem ázik át, továbbá meleg nadrágot, pulóvert, kabátot. Bármikor jöhet egy hirtelen lehűlés, erős széllel, esővel, különösen a vízparton vagy a hegyekben. A gyerekeknek ilyenkor egy vékony sapkára is szükségük lehet, nehogy megfázzon az érzékeny fülük. Jó szolgálatot tesz a kapucnis pulóver is.

Ha vízpartra megyünk gyerekkel, kell legalább 2 fürdőruha, 2 fürdőlepedő, papucs, úszógumi vagy karúszó

Tegyük el a megszokott kispárnát és egy takarót is! Ez utóbbi jó szolgálatot tehet repülőúton is. Sapkából több kell, mivel a kicsi gyerekek fejét védjük az erős napsütéstől. Végül jól szellőző nyári cipő, benti papucs is legyen a gyerek csomagjában.

Gondoljuk át előre azt is, milyen programokat szeretnénk végigcsinálni. Ha gyalogtúrára megyünk, akkor szükség lesz túracipőre, kis hátizsákra is. Ha pedig például megnéznénk egy cseppkőbarlangot, akkor a kinti kánikula ellenére szükség lehet vastag cipőre, nadrágra, pulóverre, akár még egy vékonyabb, átmeneti kabátra is.

Gyógyszerek

Gyógyszerek nélkül se belföldre, se külföldre nem indulhatunk el a gyerekkel. Legyen a csomagban lázcsillapító, lázmérő, fertőtlenítő folyadék, kötszer, sebtapasz, hasfogó, hányinger elleni szer, krém leégésre, horzsolásra, ügyeletek telefonszáma a célállomáson, oltási könyv, kullancsriasztó, krém rovarcsípésre, allergia ellen, orrcsepp, illetve, ha a gyereknek állandó gyógyszerszedés szükséges, előre ellenőrizzük a meglévő készletet.

Szerezzünk be gyerekek számára készült naptejet, amely véd az UVB és az UVA sugarak ellen egyaránt. Ezt a csomagoláson feltüntetik. A faktorszám legyen 50 vagy 50+.

Játék

E nélkül ne induljunk útnak! Tegyük el az alvós plüssöt vagy babát, a gyerek kedvenc játékát, egy kifestőt, mesekönyvet. Társasjátékot isvihetünk, az óvodás gyerekek szeretik az egyszerű közös játékokat. Kaphatók olyan mágneses útijátékok, amikkel tud játszani a gyerek anélkül, hogy szétszórná a darabokat. Ha nincs kéznél játék, például autóban ülve vagy vonaton játszhatunk olyat, hogy ki látja meg az első piros autót, az első tehenet, az első alagutat. Ilyenkor a gyerekek feszülten figyelnek, gyorsabban telik az idő.

Csomagoljunk a gyerek számára az utazáshoz enni- és innivalót, amely legyen elég több étkezésre is. Az utazás idejével arányos mennyiségű kis szendvicseket csomagoljunk nem gyorsan romló élelmiszerekkel. Olyan gyümölcsöt tegyünk, aminek nem folyik a leve. Ha autóval utazunk, az útra és a nyaralás idejére is vigyünk pár palack babavizet. Ha valamilyen érzékenysége van, pl. glutén-, laktóz, a teljes időszakra előre megvásárolt kenyér is kerüljön a csomagba.

A gyerek saját evőeszköze se maradjon otthon, egy thermopohár pedig jó szolgálatot tesz az utazás alatt.

Csomagoljuk külön a tisztálkodószereket a gyerek számára. Szappan, tusoló, fogkefe, fogkrém, víz kézmosáshoz, arcmosáshoz, nedves törlőkendő, fertőtlenítő folyékony kézmosó is kellhet.

Végül néhány praktikus dolog a felnőttek csomagjába: éjszakára konnektorba dugható éjszakai fény – hozzá megfelelő átalakító, mivel más lehet a konnektor -, WC-szűkítő, bili (utazáshoz is jó), orrszívó, csipesz (akár kullancs vagy szálka kiszedéséhez is használható), olló.