Tejérzékeny a gyerek?

2016. január 6.

Gyakori gyerekkori probléma a tejérzékenység néven ismert tünet együttes. A baba szervezete nem tolerálja tejet, amelynek változatos tünetei hívják fel a szülők figyelmét a problémára. Ezek leggyakrabban a puffadás, hasmenés, csalánkiütés, súlygyarapodásban való elmaradás, ismeretlen eredetű ekcéma.

A tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia közötti különbség.

A tej okozta tünetek két betegségre is utalhatnak. Az egyik a tejfehérje allergia, a másik pedig a laktóz-intolerancia. Bár hasonló tünetekkel járnak, a kezelésük és speciális diétájuk különböző.

A tejfehérje allergia

A tejfehérje allergia oka a tejben lévő fehérjékre adott kóros immunválasz. Éppen ezért diétája is nehezebb, mert minden kerülendő, amiben tej van. A babáknál, vagy kisebb gyerekeknél a tejfehérje érzékenység megfelelő diétával kinőhető.

Először akkor jelentkezik egy gyerek életében, amikor a tehéntej bevezetésre kerül az étrendjébe. Vitatott kérdés, hogy ha az anya tehéntejet fogyaszt, megjelennek-e az allergének az anyatejben. Mivel ezzel kapcsolatban nem egyértelmű a gyermekorvosok állásfoglalása, ha szokatlan tüneteket észlel az anya babánál, iktassa ki saját étrendjéből is a tejet.

A tejfehérje allergia tünetei a puffadás, hasmenés, véres hasmenés, hányás, csalánkiütés, bőrpír, valamint nehézlégzés is lehetnek. Súlyos esetben légúti gége-ödémát, vagy akár anafilaxiás sokkot is okozhat. Sokszor azonban nem ilyen határozottak a tünetek, hanem elhúzódóak, ilyen gyerekeknél a súlygyarapodásban való elmaradás, a fáradékonyság, a nyugtalanság, és az ismeretlen eredetű, krónikus ekcéma.

Fontos, hogy a tejfehérje allergia megállapítása az orvos feladata, az indokolatlan diéta árthat a baba fejlődésében lévő szervezetnek!

A diéta a tehéntej és a belőle készült tejtermékek kiiktatását jelenti az étrendből. Más emlős állatok teje, például a kecsketej, valamint a belőlük készült tejtermékek készítményeik sem fogyaszthatóak. Ugyancsak tévhit, hogy forralással meg lehet megszüntetni a tehéntej allergizáló tulajdonságát, sőt, hő hatására inkább csak fokozódik.

Laktóz-intolerancia

A laktózérzékenység a tejben lévő laktóz (tejcukor) felszívódási zavara. Oka a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya. A tejfehérje allergiával ellentétben nem nőhető ki, a diétát egész életen át tartani kell.

Ritka esetben már születéstől fogva fennállhat a laktóz-intolerancia a babánál, leggyakrabban azonban fokozatosan alakul ki. Több fajtája létezik:

  1. Genetikai okokra visszavezethető laktózintolerancia. Már újszülött és csecsemőkorban jelentkezik.
  2. A primer forma csecsemőkorban, gyerekkorban fokozatosan fejlődik ki, bizonyos esetekben kimutathatók a génmutációk.
  3. A szekunder forma szerzett tejcukor emésztési zavar, vékonybél betegségek nyomán alakul ki. A laktáz enzim aktivitása csökken, vagy teljesen meg is szűnik.

Terápia a laktózmentes étrend (amikor a termék 0,1 g/100 g-nál vagy 0,1g/100cm3-nél kevesebb tejcukrot tartalmaz), illetve a laktáz enzim pótlása. Ma már szinte az összes nagyobb élelmiszerboltban elérhetők a megfelelő termékek. A tejtermékek laktóz tartalma amúgy nem egyforma, a legmagasabb a tejben, a legalacsonyabb a kemény sajtokban. A savanyított tejtermékekben alacsonyabb. A diétát a dietetikus az egyéni tolerancia függvényében állítja be.

Nagyon fontos biztosítani a megfelelő diétát, ugyanis a kezeletlen laktóz érzékenység a bélbolyhok károsodásával, illetve a fejődésben való visszamaradással járhat.