Téli öltözködés: mibe öltöztessük a babákat?

2017. január 18.

Mivel a kicsi babák még nem mozognak aktívan, csak fekszenek, és többnyire alszanak a babakocsiban, nagyon fontos, hogy télen, amikor mínuszok vannak, megfelelően, rétegesen felöltöztessük őket.

Az öltöztetés előtt fontos végiggondolni, hova megyünk és mit fogunk csinálni. Ha csak kimegyünk az utcára sétálni vagy a teraszon alszik a baba, akkor a legfontosabb, hogy minden testrészt védjünk a hidegtől. Ha azonban autóba szállunk és elmegyünk a babával bevásárlóközpontba, akkor elegendő a hosszú kezes-lábas rugdalózóra egy vékonyabb overál, amelyet a melegben le is kell venni a babáról, különben megizzad, és hazafelé megfázik.

A babák nem szeretik az öltözködést, sokan sírnak is közben, ezért olyan ruhadarabokat válasszunk, amiket viszonylag gyorsan fel tudunk adni. Kerüljük például a harisnyát, amit nehéz feladni a folyamatosan rugdalózó lábakra. Erre csak akkor van szükség plusz rétegként, ha attól félünk, hogy lerúgja magáról a takarót, vagy pedig kenguruban, kendőben fogjuk vinni, így nem tudjuk betakargatni.

Adjunk a babára egy rövid ujjú bodyt, majd erre egy vastagabb, például plüss, hosszú ujjú, kezeslábas rugdalózót. Fontos, hogy ez lábfejes legyen, a lábfej nélküli verziónál a mozgástól felcsúszhat a nadrág, lecsúszhat a zokni és kilóg a baba lábszára. Ha nagyon hideg van, adjunk még a rugira vagy alá egy zoknit is a biztonság kedvéért. A rugira nagy hidegben jöhet még egy plüss kardigán.

Babáknak praktikus a fejen áthúzható, nyúlékony körsál, amely kiválóan védi a nyakat. Feltétlenül füles sapkát adjunk a babára, nagy hidegben, pár hetes babánál egy vékony sapira adjunk egy vastagabbat is. Bújtassuk a babát kezeslábas overálba. A legjobb, ha ráhúzható kesztyűje is van az overálnak, így nem fog a pici keze se fázni. Ha ilyen nincs, akkor kesztyűt húzzunk rá.

Ha babakocsiban altatjuk, tegyük a babát bundazsákba, amely jó melegen tartja. Ha cipzáras mózeskosarunk van, akkor egy vékony takaróra fektessük a kicsit, burkoljuk be körbe egy vastaggal és úgy tegyük a mózeskosárba.

Ne felejtsük el, hogy a babák bőrét is védeni kell! Az arcát feltétlenül kenjük be zsíros babakrémmel indulás előtt, hogy ne csípje ki szél, a hideg. Hidegben hajtsuk fel a babakocsi kupoláját.

Általános szabály, hogy mínusz 5 fok alatt ne vigyük ki a pár hetes babát sétálni, 0 fok alatt pedig maximum egy órára. Fokozatosan szoktassuk hozzá a levegőhöz. Nagyobb babákat nyugodtan kivihetünk mínusz 5 fokban is egy fél órára, ha a fent leírt módon, jól felöltöztettük. A babakocsi kupolája mindenképp védje a babát, így az arca sem fagyhat meg.

Ha picit esik, attól még ne maradjon ki a séta, csak használjunk esővédő huzatot. Ködben, nyirkos időben viszont inkább maradjunk otthon.

Ha az anyuka pihenne, vagy épp a háztartást vezetné, főzne, takarítana, elpakolna, akkor a baba kiválóan tud a kertben, teraszon is aludni egy szélvédett helyen. Sok baba azonban csak akkor bír elaludni, ha folyamatosan jár alattuk a babakocsi és érzik a mozgást. Ez esetben elkerülhetetlen a babakocsis séta. Ha valami okból nem tudjuk egymagunk a babakocsit kicipelni, felállítani, például emeleten lakunk, ahol nincs lift, akkor a babát tegyük kenguruba vagy kendőbe, és magunkra kötve járjunk egyet vele. Ekkor még egy réteget adjunk a babára, például harisnyát, vastag kardigánt, plusz zoknit, és csak egy fél órára menjünk ki a hidegbe. Ha szép az idő, inkább naponta kétszer menjünk ki rövidebb időre a babával.

A testvérek is vannak, akkor sokszor az anyának nincs választási lehetősége, ha menni kell a nagyobb gyerekért az oviba, akkor menni kell, akármilyen idő is van. Ez esetben az overált ha lehet, vegyük le a babáról a sapkával együtt, a nagyobb gyerekkel pedig hozzunk meg egy fontos szabályt: ha anya odaért az oviba, azonnal menni kell öltözködni, nem lehet tovább játszani, mert a kistestvér könnyen megfázhat vagy összeszedhet a közösségben valami betegséget.