Tervezzük meg az új évet!

2018. január 12.

Az új évkezdet kiváló lehetőség arra, hogy kicsit újraépítsük, újra tervezzük az életünket, a környezetünket, átgondoljuk idei terveinket. Nem véletlenül az évkezdés az újévi fogadalmak ideje. Gondoljuk végig, mit szeretnénk idén elérni, megvalósítani.

A legjobb, ha egy nyugis hétvégén összeül a család, és közösen terveznek. Például kérdezzük meg a gyerekektől, az eltelt néhány hónap alatt megszerették-e a választott különórákat, esetleg szeretnének váltani, vagy épp valami új tanfolyamot, edzést elkezdeni.

Szülőként sem árt, ha időnként magunkra gondolunk, például egy gyesen lévő kismamának fontos, hogy időben megtervezze, hogyan szeretné majd folytatni a karrierjét, ha már a gyermeke közösségbe fog járni. Most még van idő elvégezni egy továbbképzést vagy egy OKJ-képzést, letenni egy nyelvvizsgát. Ezekre mind-mind lehetőség lehet 2018-ban, ha megteremtjük rá magunknak az alkalmat. Gondoljuk át, mit szeretnénk csinálni, mennyi időt leszünk távol emiatt, szükséges-e bébiszittert fogadni egy-egy órára vagy a nagyszülők bevonásával megoldható a gyermekfelügyelet.

Beszéljük át az édesapa terveit is. Sokszor gondot okoz, hogy a pici miatt az édesapa lesz az egyetlen kenyérkereső a családban. Nézzük meg, a következő évben is ez egy működő modell? Esetleg, ha az édesapa váltani szeretne, de nem meri a biztos állását otthagyni, támogató partnerként segíthetünk neki a döntésben, hiszen egy váltás sokszor jobb anyagi lehetőségekkel is járhat. Akkor is szükséges lehet ezt meglépni, ha az apuka úgy érzi, a munka miatt lemarad a gyermeke legszebb pillanatairól, és a jövőben szeretne nagyobb részt vállalni a gyereknevelésben. Akár cserélhetnek is a szülők, ha nagyobb már a gyerkőc, és egy évre apuka maradhat GYES-en, míg anyuka elkezdni újraépíteni a karrierjét.

Nézzük meg új szemmel az otthonunkat is! Ha családbővítést tervezünk, lehet, hogy ideje egy nagyobb lakást is nézni, mert a jelenlegiben nincs helye még egy kiságynak, vagy szűkös lenne már a gyerekszoba.

Az évkezdés arra is egy jó alkalom, hogy átnézzük a ruháinkat, a gyerekek holmijait, ruhákat, cipőket, játékokat. Mi az, amit már senki nem hord, nem játszik, nem kell már? Szortírozzuk a tárgyakat, mi az, amit egy kistestvér, rokongyermek használni tud, mi az, amit eladnánk vagy elajándékoznánk.

Ha rendet teszünk a környezetünkben, otthonunkban, akkor látjuk, mennyi hely van, amit szabadon használhatunk, mik azok a tárgyak, ruhadarabok, amiket pótolni kell, be kell szerezni. Fel tudunk állítani egy prioritási sorrendet, ami alapján megtervezhetjük az elkövetkező heteket, hónapokat, így a váratlan kiadások egy része elkerülhető.

Sokszor a rendrakás új ötleteket is eredményez, inspirál. Például most van idő arra is, hogy beszélgessünk a vágyainkról. Például hova szeretnénk a közeljövőben elutazni, mit szeretnénk megnézni. Még van egy fél évünk, hogy a nyári családi nyaralásra spóroljunk. Sőt, ha időben foglalunk repülőjegyet, szállást, akkor szezon előtt olcsóbban is hozzájuthatunk.

Álljunk meg, nézzünk magunkba, vizsgáljuk át környezetünket, és tervezzünk, álmodozzunk, beszélgessünk, majd valósítsuk meg terveinket, hogy 2018 végén visszatekintve egy eredményes évet zárhassunk!